Dat tomatenketchup gezonder is dan witte sauzen als mayonaise, fritessaus en halvanaises, weten de meesten wel. Maar na een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde, lag ook deze saus onder vuur. Suiker zat erin. In grote hoeveelheden: bijna 25%. Dat is ongeveer 24 suikerklontjes per fles.

Illusie armer?

Weg, het gezonde alternatief voor witte sauzen. Weg, het onbekommerd genieten van ketchup op je tosti. En weg, het ongestraft opleuken van o zo gezonde groenten, die kinderen anders niet willen eten.

Ketchup beschermt tegen hartaandoeningen

Maar nu is er goed nieuws. De saus is wel goed voor je gezondheid. Ook al zit er veel suiker in. Ketchup beschermt tegen hartaandoeningen.

Combinatie van gezonde voedingsstoffen

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht. Een combinatie van de voedingsstoffen lycopeen, vitamine C en E voorkomt ontwikkeling en verergering van hart- en vaatziekten.

Dat die stofjes gezond zijn, wisten onderzoekers al langer. Maar promovendus Merel Hazewindus ontdekte dat juist de combinatie zorgt voor een sterker positief effect op je gezondheid.

Tomatenketchup met minder suiker

Wil je toch ketchup met minder suiker, dan maak je hem zelf. Het recept vind je hieronder:

Ingrediënten

  • 1 blik tomaten (400 g)
  • 5 tl citroensap
  • 1 tl paprikapoeder
  • 0,25 tl koriander
  • 0,25 tl gemberpoeder
  • snufje kaneel
  • peper en zout
  • 1 laurierblaadje
  • eventueel een beetje suiker of zoetstof

Vooraf bij bewaren in koelkast
Zorg voor een schone fles of pot. En spoel hem om met kokend water.

Bereidingswijze
Snij de tomaten in kleine stukjes en laat ze in hun eigen sap gaarkoken. Voeg het citroensap en de kruiden toe. Laat de tomaten op een zacht vuurtje inkoken tot de gewenste dikte. Verwijder het laurierblad. Eventueel kun je de ketchup pureren met een schone staafmixer.

Let op
Deze ketchup is kort houdbaar: ongeveer 5 dagen in de koelkast. Dat komt omdat er geen suiker inzit. Je kunt de ketchup natuurlijk ook invriezen. Dan blijft hij maandenlang goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *