Weet jij wat je moet doen als de witte was ineens roze uit de trommel komt? Of als ie zuur ruikt in plaats van fris? Wij wel! Daarom hebben we hier, heel handig, de top vijf van irritante wasproblemen met de bijbehorende oplossingen natuurlijk!

1. VERGRAUWDE WITTE WAS

Oorzaak: je gebruikt te weinig wasmiddel, verkeerd wasmiddel of je gooit gekleurde was bij de witte.

Oplossing: bonte en witte was gescheiden wassen, doseren volgens de aanwijzingen op de verpakking. Wasmiddelen bevatten ontkalkers, bij onderdosering hecht de kalk uit het water zich aan het textiel en dat veroorzaakt een grauwsluier. Ook belangrijk: altijd een wasmiddel voor witte was gebruiken. Dat bevat een optisch witmiddel, die de UV straling uit het daglicht absorbeert en die energie weer afstaat in de vorm van blauw licht. Dit verhoogt de reflectie en doet je was witter lijken.

2. HARDNEKKIGE TRANSPIRATIEKRINGEN EN -GEUR

Oorzaak: de gele vlekken ontstaan door een reactie van zweet en de aluminiumzouten in deodorant.

Oplossing: shirts en hemden een paar uur laten weken in pure schoonmaakazijn, dat pakt de geur aan. De kringen zijn soms zo diep uitgebeten dat ze moeilijk te verwijderen zijn, zeker als je ze al met een hete strijkbout ‘gefixeerd’ hebt. Je kunt ze te lijf gaan met een vlekkenmiddel voor transpiratievlekken (Citin, Dr. Beckmann of HG)

3. WAS RUIKT ZUUR

Oorzaak: vetluis, een zeepbacterie die ontstaat doordat zeep niet goed door het water wordt opgenomen. Dat komt door wassen op lage temperaturen met wasprogramma’s die weinig water gebruiken.

Oplossing: Laat de wasmachine tenminste één keer per maand op 90 graden draaien. Gebruik zo nu een dan een wasmachinereiniger en maak het wasmiddelbakje schoon onder de kraan.

4. WITTE STREPEN OP DONKER WASGOED

Oorzaak: overdosering of overbelading van de wasmachine, waardoor het waspoeder niet kan oplossen en strepen op de textiel achterlaat. Het kan ook gebeuren als je een Ecco-wasprogramma kiest dat weinig water gebruikt.

Oplossing: je kunt de was nogmaals wassen zonder waspoeder, dan zijn de strepen verdwenen. Om te voorkomen dat het weer gebeurt, laat je een handbreedte ruimte tussen de was en de bovenkant van de trommel. Doseer wasmiddel volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Gebruik vloeibaar wasmiddel als je op eco-stand wil wassen.

5. BONTE WAS IS DOORGELOPEN

Oorzaak: bepaalde kleding is niet kleurvast en kan alleen apart (of met exact dezelfde kleur) gewassen worden.

Oplossing: begin met de mildste oplossing door het verkleurde kledingstuk in te smeren met afwasmiddel of vloeibaar wasmiddel. Goed spoelen en herhalen tot de verkleuring verdwenen is. Als dat niet voldoende helpt, kun je het kledingstuk ook behandelen met ontkleurder (Citin, Dr. Beckmann of HG). Wil je in de toekomst doorlopen voorkomen, was dan altijd een Color Catcher mee met nieuwe felgekleurde kledingstukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *