Plannen kan je helpen om rust te creëren op allerlei gebied. Soms lijkt het saai, om al veel vooraf vast te leggen. Aan de andere kant hoef je er dan maar 1 keer over na te denken en kun je daarna gewoon doen, wat je je hebt voorgenomen. Zo ook met koken van het avond eten.

Zeker als het goed weer is, merk ik dat ik zelf lang niet altijd zin heb om lang in de keuken te gaan staan. Ik wil echter wel een gezonde maaltijd op tafel zetten. Alleen het bedenken van weer een andere maaltijd zorgt soms al voor stress. Daarom probeer ik zoveel mogelijk onderstaande tips van het Gewoonetendieet toe te passen. Want wat zou het toch makkelijk zijn om iedere dag gewoon hetzelfde te kunnen eten. Nooit meer nadenken, nooit meer op het laatste moment naar de supermarkt hollen, omdat je iets niet in huis hebt, dat je nu perse nodig hebt.

WAAROM VARIEREN ZO BELANGRIJK IS

Op de eerste plaats om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Geen enkel voedingsmiddel bevat alle voedingsstoffen, die je nodig hebt als mens. Eenzijdig eten kan uiteindelijk in tekorten resulteren op het gebied van vitaminen en/of mineralen.

Ten tweede bevatten sommige producten gifstoffen of onnatuurlijke stoffen, waarvan je er beter niet teveel tegelijkertijd binnen kunt krijgen. Bekende voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de oxaalzuur in rabarber en nitriet in groene bladgroenten. Onder onnatuurlijke stoffen voor het lichaam vallen alle fabrieksmatig gemaakte stoffen, zoals zoetstoffen, smaakversterkers, kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Een teveel van deze stoffen tegelijk in je lichaam kan tot lichamelijke klachten leiden. Een bekend voorbeeld is dat een teveel van sommige zoetstoffen tot diarree en darmkrampen kunnen leiden.

Een derde reden voor om gevarieerd te eten is genot. In je mond proef je je eten. Verschillende voeding geeft verschillende smaaksensatie in je mond. In je mond proef je zuur, zout, zoet en bitter. Je voelt hard of zacht.

Variëren is dus zeker belangrijk. Maar overdrijf hierin niet. Je hoeft echt niet eindeloos te variëren. In de praktijk lijkt het wel of mensen dit wel verwachten van zichzelf. Elke dag een andere maaltijd op tafel.

Vandaar hier een aantal tips om gevarieerd te eten en jezelf niet gek te maken.
Je kunt bijvoorbeeld een lijst van 2 weken voor het avondeten maken. Een lijst die jij en je gezinsleden lekker vinden. Je kunt tot die lijst komen door eenmalig op internet, in kookboeken of magazines naar recepten te zoeken. Ook via facebook van Gewoonetendieet komt er elke maand een idee voorbij.

VOORWAARDEN AAN DE 14-DAGENLIJST OM NIETS TE KORT TE KOMEN:

  • Varieer in dierlijk en plantaardig vet. Plantaardige vetten zitten in: druivenpitolie, kokosolie, koolzaadolie, lijnzaadolie, olijfolie, arachideolie, raapzaadolie, saffloerolie, sesamolie, tarwekiemolie, teunisbloemolie, walnootolie, zonnebloemolie. Dierlijke vetten zitten in visolie en roomboter.
  • Varieer in eiwitbron. Ei, vlees, vis, quorn, vegetarisch, kaas, tahoe, tempé, noten, pitten en zaden, melkproducten, peulvruchten (witte bonen, sojabonen, zwarte bonen, mungbonen, linzen, sperziebonen, doperwten, tuinbonen, bruine bonen, kapucijners, kidneybonen).
  • Varieer in koolhydraat. Gebruik over de week heen verschillende koolhydraten. Denk aan rijst, aardappels, pasta, quinoa, peulvruchten, couscous, bulgur, gierst, friet, gebakken aardappels. Friet en gebakken aardappels komen niet meer dan tweemaal per week op de lijst voor.
  • Gebruik bij voorkeur drie verschillende soorten groenten per dag van verschillende kleuren en hiermee heb je minimaal tien verschillende soorten per week.
  • Zorg dat je warme maaltijd per persoon bestaat uit minimaal 200 gram groenten op het bord, 150 gram koolhydraat en 75-100 gram eiwitbron.
  • Bij uit eten, eet je in dezelfde verhouding je warme maaltijd en kies je iets wat je thuis niet maakt en bovenal iets waar je op dat moment heel veel zin in hebt.

Zo hoef je nooit meer na te denken over het avondeten, kom je niets tekort, kan je eten voor hetzelfde budget en bespaar je je een hoop tijd in de winkel.

Onderstaand gerecht kun je alvast op je 14-dagenlijst zetten. Dan is het begin alvast gemaakt!

VEGETARISCHE SPINAZIE OVENSCHOTELspinazieovenschotel planpoint.nl

  • Schil 1250 gram aardappels. Kook de aardappels gaar. Snijd ondertussen 1 ui en 1 paprika in stukjes. Bak de ui en de paprika samen met 2 eetlepels pijnboompitten in 1 eetlepel olijfolie. Voeg 1 pak diepvriesspinazie van 450 gram deelblokjes toe. Laat de spinazie al roerend ontdooien.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Klop in een kom 3 eieren los. Voeg 125 ml crème fraîche en 1 zakje geraspte kaas175 gram toe. Roer dit door de eieren.
  • Giet de gaar gekookte aardappels af. Voeg er 150 ml halfvolle melk, zout, peper en kerrie aan toe. Stamp dit tot een smeuïge puree. Evt. meer melk toevoegen als de puree niet smeuïg is.
  • Doe het spinaziemengsel in een ovenschaal. Daarbovenop de helft van het crème fraîche mengsel. Daarbovenop de aardappelpuree. Als laatste laag de rest van het crème fraîche mengsel. Strooi hier bovenop 2 eetlepels gebakken uitjes.

Zet de schaal 20 minuten in de oven 200 graden.

Zo hoef je nooit meer na te denken over het avondeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *