Sinterklaasfeest staat bol van de tradities, dat maakt het juist zo leuk om te vieren. Ieder jaar zijn er dezelfde ingrediënten: cadeautjes, gedichten, pepernoten en surprises. Wil je dit jaar een originele draai geven aan het heilig avondje? Wij hebben een paar suggesties voor je.

1. Video van de sint

En zeker zo leuk is pakjesavond beginnen met een video van de Sint. Hij weet allerlei leuke dingen over jullie en spreekt je zo persoonlijk aan. Je kunt natuurlijk de buurman in een Sinterklaaspak hijsen en met je smartphone een videootje maken. Maar je kunt ook een professionele video laten maken, compleet met je eigen foto’s en de namen van de aanwezigen die avond. O.a. te bestellen via videovansint.nl

Video van de sint sinterklaas

 

2. Het sinterklaas surprisespel

Dit Surprisespel kent maar één spelregel: voor je je pakje mag openmaken, doe je mèt elkaar of vóór elkaar een spelletje of eenvoudige opdracht. Hierdoor wordt de aandacht verlegd van de zak vol cadeautjes naar samen leuke dingen doen. En niemand zeurt of hij al aan de beurt is, want door de spelletjes is iedereen nu de hele avond aan de beurt. Je kunt het spel kopen op: sinterklaassurprisespel.nl

Het sinterklaas surprisespel

5. Avond vol opdrachten

Springen de kinderen als hongerige wolven af op de zak met cadeautjes? Dan is het heerlijk avondje natuurlijk zo voorbij. Een leuk spel kan dan helpen. Hiervoor maak je een flinke stapel kaartjes met opdrachten en vragen waarmee je cadeautjes kunt verdienen en verliezen.

Je kunt bijvoorbeeld opdrachtkaartjes met simpele opdrachten maken: iedereen schuift twee plaatsen naar rechts of pak een cadeautje. Ook kun je opdrachtkaartjes maken met een kans-element: geef een cadeautje aan iemand die … gevolgd door bijvoorbeeld een uiterlijk kenmerk (zoals haarkleur, kleding, schoenmaat). Ook zitten er opdrachtkaartjes bij met een spelelement, bv hints, of de jongens tegen de meisjes. Bron en foto: Het Grote Sinterklaasspel

Avond vol opdrachten

Inspiratie nodig voor lastige Sinterklaasvragen? Hier wat feiten die je vast nog niet kende over onze Goedheiligman:

  • Vooral in de 18e eeuw was Sinterklaas bekend als huwelijksmaker. Mensen baden tot de heilige om bepaalde huwelijken doorgang te doen vinden. Als door bemiddeling van Sinterklaas tenslotte een kind werd geboren, kon het de naam van de heilige krijgen (Klaas of Klaasje).
  • Sint is een kindervriend maar stiekem is hij als beschermheilige breder georiënteerd. Hij beschermt ook zeelieden, handelaren, kleermakers, studenten, wijnbouwers, bakkers en ongehuwde meisjes.
  • Sinterklaas strooit niet alleen met pepernoten, maar ook met wonderen. Een greep uit de collectie: hij wekte drie overleden studenten tot leven, redde een kind uit een pan kokend water en voorkwam een hongersnood door graan te vermeerderen.
    6 december is niet de verjaardag, maar de sterfdag van Sinterklaas. Hij stierf waarschijnlijk in het jaar 340 na Christus. Het is een goede katholieke gewoonte om heiligen te herdenken op hun sterfdag. Wanneer Sinterklaas jarig was, weet niemand.
  • Dat we Sinterklaas niet op 6 maar op 5 december vieren, komt doordat men vroeger op 5 december de schoen mocht zetten. In de nacht van 5 op 6 december werd deze gevuld door Sint en het resultaat was een cadeau op de zesde. Dat kinderen nu meerdere keren en zelfs al in november hun schoen zetten, is een modern verschijnsel.
  • Moderne sinterklaaszaken (stoomboot, zwarte piet, tabberd, staf) werden ‘uitgevonden’ door een Amsterdamse schoolmeester. Hij verzon in 1850 een boek over het sinterklaasfeest en sindsdien vieren we het massaal op de manier zoals meester Jan Schenkman het feest omschreef.
    Bron: Quest en Beleven.org

4. Sinterklaas dobbelspel

Vraag of alle deelnemers een (kleine) cadeautjes mee te nemen en regel een dobbelsteen. Bijvoorbeeld één leuk ‘serieus’ cadeau en één gek of grappig cadeau. Het kan ook een prulletje zijn dat je nooit gebruikt hebt. Alle cadeautjes moeten ingepakt zijn en worden op een stapel in het midden gelegd en dan begint het dobbelen. Daarna kan het spel beginnen.

Ronde 1 – Dobbel 1 of 6
Wanneer iemand 1 of 6 gooit, mag hij of zij een cadeau uitkiezen en uitpakken. Ga door tot alle cadeaus zijn uitgepakt. Iemand zonder cadeaus? De persoon met de meeste cadeaus geeft dan een cadeau weg.

Sinterklaas dobbelspel

Ronde 2 – Nu ga je een timer zetten (bijv. 45 minuten) en ga je natuurlijk niet verklappen hoe lang het spel gaat duren. Acties die je kunt koppelen aan de nummers op de dobbelsteen zijn bijvoorbeeld:
1. Een cadeau doorgeven aan de persoon links van je.
2. Speler moet een beurt overslaan.
3. Allemaal een plaats naar rechts opschuiven (cadeautjes blijven liggen).
4. De speelrichting wijzigt (je start met de klok mee maar het kan alle kanten uit).
5. Pak een cadeautje van iemand af.
6. Ruil een cadeautje met iemand anders.

Zo ben je wel een tijdje zoet en gaat de strijd los als je oog hebt op een bepaald cadeautje of als je juist van een bepaald cadeautje af wilt. De cadeautjes die jij hebt weten te veroveren op het moment dat de wekker gaat zijn voor jou!

Je kunt ook een kant en klare dobbelsteen kopen bij de Hema, Action of Xenos.

Sinterklaas dobbelspel 1

Hoe vier jij pakjesavond?

4 leuke manieren om sinterklaas te vieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *