Je hebt toch wel wat beters te doen dan boenen? Je kunt je keuken ook razendsnel schoonmaken zonder al te veel tijd kwijt te zijn. Daarom: zes supersnelle schoonmaaktips waar je echt wat aan hebt.

1: gooi je schuurspons maar weg

Voortaan hoef niet meer te schuren op aangekoekte pannen, bakplaten en grillroosters. Laat de schoonmaakmiddelen het werk voor je doen! Vrijwel alle pannen en bakplaten (met uitzondering van aluminium) kun je een nacht te weken zetten met een bodempje kokend heet water met drie eetlepels soda of een vaatwastablet. Vieze grillroosters leg je op een krantje, spray royaal in met Dreft losweekspray en klap het krantje dicht. De volgende dag veeg je zelfs de ergste aangekoekte resten zonder moeite weg.

2: natte doek erop

Opgedroogd kookvocht of overgekookte melkvlekken op je fornuis kunnen behoorlijk bewerkelijk zijn. Ga niet poetsen maar laat ze weken: maak een vaatdoek goed nat met heet water en laat deze tien minuten op de vlek liggen, dan kun je het vuil zo wegvegen. Ingebrande vlekken kun je insmeren met groene zeep, afdekken met een natte doek en een tijdje laten inweken. Vieze knoppen van je fornuis kun je laten meedraaien in de vaatwasser.

3: glimmende gootsteen

In tien seconden is je gootsteen weer als nieuw. Het geheim: gebruik geen schuurmiddel maar onverdund bleekmiddel. Zelfs een bruin aangeslagen afvoerputje gaat er weer van glimmen. Spuit een scheut chloor in de gootsteen en borstel dit door de bak met een afwaskwast. Laat het een paar minuten laten intrekken en dan naspoelen met schoon water.

4: wacht niet te lang

Als je minder wilt poetsen, moet je vooral niet te lang wachten met schoonmaken. Is je magnetron vies geworden van een spetterende magnetronmaaltijd? Haal er meteen een doekje doorheen. Hoe langer je vet- en kookvocht laat aankoeken, hoe meer tijd en moeite het kost om het weer schoon te maken. Overigens kun je oude vetspetters ook snel losweken. Zet een bakje water met wat schijfjes citroen in de magnetron en laat dit vijf minuten koken. De stoom maakt het vet zacht waardoor je de wanden makkelijk kunt schoonvegen met een vochtig doekje.

5: wat niet vies wordt

Minder schoon maken begint bij minder vies maken. Leg voor je gaat koken aluminiumfolie over het fornuis, maak hiervoor uitsparingen voor de pitten. Na het koken hoef je alleen het folie weg te halen. Hetzelfde trucje werkt ook voor je keukenkastjes: leg er een krantje bovenop en je hoeft daar nooit meer schoon te maken.

6: de kaasvraag

Gesmolten kaas is een vervelend goedje. Je kunt je afwaskwast of sponsje wel weggooien na het schoonmaken. De truc is om geen warm, maar koud water te gebruiken. Warm water maakt de kaas vloeibaar; met koud water stolt hij. Je krijgt aangekoekte kaasresten makkelijk lost van het tostiapparaat als je tijdens het afkoelen een paar natte keukenpapiertjes tussen het apparaat legt.

6 supersnelle keuken schoonmaaktips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *