Wel eens gehoord van speedcleaning? Dat is een nieuwe manier van schoonmaken. Sneller, slimmer en energieker dan je gewend bent. Je slaat zo twee vliegen in één klap: je houdt meer tijd over voor leuke dingen en je kunt een uurtje minder naar de sportschool.

HET PLAN

Speedcleaning is: slimme schoonmaakroutes door je huis uitstippelen en een analyse maken van de spullen die je schoon wilt maken. Dat is een stuk effectiever dan zomaar beginnen.

DE ROUTINE

De perfecte route uitgestippeld? Maak er een routine van. Je wint tijd door steeds op dezelfde manier te poetsen. Daarbij is de kans dat je iets vergeet of overslaat minimaal.

DE VOORBEREIDING

Dagelijks 10 minuten bijhouden is genoeg om bij de wekelijkse schoonmaak razendsnel door te kunnen werken. Want als het niet erg vies is, hoef je ook niet hard te poetsen.

DE TECHNIEKEN

Wist je dat rondjes maken met je doekje meer tijd kost dan overlappend heen en weer bewegen? En dat schoonmaken veel sneller gaat als je beide handen tegelijkertijd gebruikt? Met twee doekjes schoonmaken gaat razendsnel.

DE TOOLBOX

Iedere stap telt, dus je neemt je schoonmaak- middelen, sponzen en doekjes mee in een emmer of toolbox. Zo voorkom je dat je steeds naar de keuken moet lopen om spullen te pakken.

DE JUISTE SPULLEN

Er valt veel, heel veel tijdwinst te behalen als je de juiste spullen gebruikt. Je kunt een uur bezig zijn met ramen zemen op de klassieke manier (met emmertjes heet water die verschoond moeten worden, spons, zeem, trekker) of 15 minuten met twee speciale raamzeemdoeken. Ik bedoel maar…

MINIMAAL POETSEN

Waarom zou je in vredesnaam je hele keukenkastje schoonmaken als er alleen vingerafdrukken rond het greepje zitten? Maak alleen schoon wat vies geworden is. Je hebt toch wel wat beters te doen?

VOORKOMEN DAT HET VIES WORDT

Vaak is het bijzonder simpel om viezigheid buiten de deur te houden. Door bijvoorbeeld schoenen bij de voordeur uit te doen en de wasbak even na te spoelen als je je tanden hebt gepoetst.

De geheimen van speedcleaning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *