Eet jij nog brood? Dat is een vraag die ik steeds vaker gesteld krijg. En op zich verbaast die vraag mij niet aangezien er een ware broodhype gaande is! Er wordt minder brood gegeten, zo staat steeds vaker in de krant. En naast dat er minder brood gegeten wordt, worden we ook steeds kritischer op het brood dat we eten.

Tarwe schrappen
Boeken als de Voedselzandloper en Broodbuik dragen bij aan deze broodhype en zorgen ervoor dat er tegenwoordig heel raar naar je gekeken wordt als jij nog brood eet. Volgens de Voedselzandloper en Broodbuik dien je tarwe, onder andere in brood en pasta, volledig uit je menu te schrappen. Tarwe is namelijk de bron van al het kwaad, de grote boosdoener. Genetisch zijn wij niet gemaakt om grote hoeveelheden tarwe binnen te krijgen. Als we stoppen met het eten van tarwe, zullen we het verouderingsproces tegen gaan en verminderen we de kans op allerlei welvaartziektes zoals darmproblemen, diabetes, hartklachten en huidaandoeningen. Verder zou tarwe net zo verslavend zijn als drugs….

Gezonde basis
Tarwe is niet alleen een belangrijk ingrediënt in brood en pasta, maar wordt in ontzettend veel voedingsmiddelen gebruikt; in koekjes, pannenkoeken, fast food, cake, kant- en klare producten waar tarwe vaak als bindmiddel wordt gebruikt, bouillonblokjes en snoep. Het elimineren van tarwe is dus nog niet zo eenvoudig … Als je tarwe uit je menu schrapt, blijft er een gezonde basis van groenten, fruit, vis, peulvruchten, kip, ei, noten en olie over. Wellicht nog aangevuld met andere granen, zoals rijst. Ik vind het dus heel logisch dat als je tarwe (en dan met name de koekjes en de fast food) schrapt, je een stuk gezonder zult worden. Maar is het ook nodig?

Vitaminen, mineralen en verteerbaarheid
De tarwe die we tegenwoordig eten, is al lang niet meer de tarwe van vijftig jaar geleden. Onze huidige tarwe is geselecteerd op een hoge opbrengst per hectare, het goed verdragen van veel gewasbeschermingsmiddelen en het goed groeien op kunstmest. Niet meer op vitaminen, mineralen of verteerbaarheid. Dit geldt met name voor de (goedkopere) fabrieksproducten, en naar mijn mening minder voor tarweproducten die je bij de bakker of natuurwinkel (biologisch) koopt.

Gevoeligheid
Ook zijn er veel mensen in een bepaalde mate gevoelig voor tarwe. Ik heb er zelf ook last van, ik heb na het eten van tarwe een opgeblazen gevoel, pijn in mijn buik en last van een onregelmatige huid. Ik ben dus bewust minder tarwe gaan eten en merk dat ik daardoor meer energie heb, me fitter voel en geen vage buikklachten meer heb na het eten. Toch betekent dit niet dat ik mijn brood nu helemaal laat staan. Voor mij zijn dit wel redenen om tarwe te minderen; de kwaliteit is achteruit gegaan en ik merk dat mijn lijf het beter doet op minder tarweproducten.

Is brood gezond of niet?
Of brood gezond is of niet, is dus afhankelijk van welk brood je eet. Wat mij betreft maakt brood nog steeds een deel uit van ons menu, maar je moet wel weten welk brood je eet en je zou de keren dat je brood op tafel zet best kunnen minderen. Ik zou aanraden om (goedkoop) tarwebrood vaker te laten staan en dan te vervangen door:

  • Brood van een andere graansoort, zoals spelt of rogge. Let wel op dat veel fabrieksbroden alsnog worden aangevuld met tarwe of tarwegluten, waardoor je alsnog tarwe binnenkrijgt. Koop brood daarom bij een bakker, en vraag eens naar de ingrediënten van het brood.
  • Brood van biologisch volkoren tarwe. Deze tarwe is niet zo ver doorgeteeld en heeft dus nog wel de goede eigenschappen van tarwebrood. Je zult merken dat je eerder verzadigd bent.
  • Brood met een langere rijstijd, zoals zuurdesembrood. Normaal brood bevat fytinezuur, dat ervoor zorgt dat calcium, magnesium, ijzer en zink slecht door het lichaam worden opgenomen. Desembrood bevat, door de langere rijstijd, het enzym fytase. Dit enzym is in staat fytinezuur af te breken, waardoor voedingsstoffen beter opgenomen worden. Door de korte rijstijd van gistbroden wordt dit stadium niet bereikt en blijft er veel fytinezuur in het volkorenbrood. Een andere reden waarom zuurdesembrood gezond is, is de aanwezigheid van melkzuurbacterie. Dit is een bacterie die veel voorkomt in gefermenteerde producten. Dit zijn goede bacteriën die zorgen voor een goede darmwerking.

Brood laten staan
Mocht je toch liever geen brood meer willen eten, dan zijn er nog zoveel lekkere alternatieven. Wij Nederlanders zijn erg gewend aan onze ontbijtjes en lunches met brood, maar dat kan echt anders. Als ontbijt zou je kunnen kiezen voor bananen pannenkoekjes of dit heerlijke havermout ontbijt. Ook voor de lunch is er variatie mogelijk. Recepten hiervoor vind je op Mind Your Feed, maar denk bijvoorbeeld eens aan een rijk gevulde salade, of een groente-omelet. Soep is ook een optie, of een restje van de warme maaltijd van de avond ervoor.

Van brood ga je niet dood
Mijn idee is dus dat je van tarwe echt niet dood gaat, maar dat het zeker geen kwaad kan om je inname eens kritisch te bekijken. De voedingswaarde van (goedkope) tarwe is niet meer wat het was, het kan zijn dat je overgevoelig bent voor tarwe en het is heel gezond om te variëren. Alles met mate dus, en liefst van goede kwaliteit.

Reny Wildenberg schrijft op Mindyourfeed.nl over bewust en gezond eten. Door middel van tips, recepten en adviezen wil ze laten zien dat gezond eten niet moeilijk hoeft te zijn en dat je er ook nog eens heel veel energie van krijgt!

Lees ook: 

Weet welk brood je eet 

Eet jij nog brood?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.