Ieder jaar loop je in december tegen dezelfde irritante problemen aan: lange rijen voor de kassa’s, de kat die de ballen uit de kerstboom slaat en een stinkende huiskamer na het traditionele gourmetten op Eerste Kerstdag. Maar dit jaar… krijg je nu alvast de oplossingen!

STINKENDE HUISKAMER

Tijdens het gourmetten de ramen openzetten helpt al een beetje, maar je kunt nog meer doen om te zorgen dat die vette walm dit jaar niet drie dagen blijft hangen. Zet tijdens het gourmetten een pannetje met koffie op een waxinelichtje; de geur van koffie werkt neutraliserend. Zet na het gourmetten een paar schaaltjes met azijn in de woonkamer op de verwarming, ook dat neutraliseert. Blijft de geur hangen in je gordijnen en bankstel? Spray ze dan in met een mengsel van half water half azijn.

KAT IN DE KERSTBOOM

Om te voorkomen dat je kat alle kerstballen uit de boom mept, kun je schijfjes gedroogde sinaasappel in de boom hangen. Maak ze vast met een leuk gekleurd touwtje, en je hebt gelijk een leuke decoratie voor in je boom. Wat verse sinaasappelschillen onder de boom maken het compleet; katten vinden de geur van sinaasappels vreselijk. Heb jij toevallig een kat die wél van sinaasappelgeur houdt, dan kun je ook een automatische kattenafweerspray met bewegingsdetector naast je boom zetten. (SSSCat, online verkrijgbaar).

KAARSVET OP HET VLOERKLEED

Gemorst kaarsvet kun je nadat het gestold is voorzichtig van het vloerkleed schrapen, bijvoorbeeld met een lepel. Schraap niet te hard want dan duw je het kaarsvet juist dieper in de vezels. Bevochtig de vlek rondom met koud water, dit zorgt er voor dat het laatste restje vet niet wegzakt. Verwarm nu het kaarsvet langdurig met een haarföhn om het vet weer vloeibaar te maken en dep het op met keukenpapier. Gebruik bij een vloerkleed nooit een strijkijzer, dit kan smeltplekken veroorzaken. Behandel de vlek tot slot met een vlekkenmiddel voor tapijt, bijvoorbeeld Cleantex, James of HG tapijt & bekleding.

STINKENDE KOELKAST

Heb je een wild konijn in de koelkast bewaard, of een sterk geurende Franse kaas? Die geur gaat niet weg als de koelkast met allesreiniger schoonmaakt. Gebruik liever een sopje van heet water en een paar scheppen soda. Dit neutraliseert geurtjes en desinfecteert. Je kunt geurtjes in je koelkast ook voorkomen door altijd een schoteltje met bakpoeder of koffiedik in de koelkast te zetten.

LANGE RIJEN VOOR DE KASSA

Voor Kerstmis worden nog steeds op vrijdag 23 en zaterdag 24 december de inkopen gedaan. Daardoor is 23 december is, na Sinterklaas, de drukste dag in de winkels. De verwachting is dat 2,5 miljoen Nederlanders op deze dag massaal de supermarkten en andere winkels bestormen. Doe jezelf dit jaar een plezier en laat de Kerstboodschappen eens een keer thuis bezorgen. De bezorgkosten wegen absoluut niet op tegen de rijen. En voor het geld hoef je het ook niet te laten: gemiddeld geven Nederlandse gezinnen 430 euro uit aan de kerstinkopen. Daar kan dan die paar euro voor de bezorging van je eten dan ook nog wel bij.

GLAASJE OM

Whoops, daar gaat je mooie damasten tafelkleed. Wijnvlekken zijn, zolang ze vers zijn, eenvoudig te behandelen door textiel te spoelen met ruim water. Is de vlek eenmaal opgedroogd, dan bindt de kleurstof uit de wijn zich chemisch aan de stof. Gebruik dan een krachtig vlekkenmiddel met zuurstofbleekmiddel (Oxi-Action). Laat het kleed weken in warm water met twee scheppen vlekkenmiddel. Houd voor bont textiel maximaal een uur aan, en maximaal zes uur voor wit textiel. Daarna wassen in de wasmachine. Tip: gebruik bij het strijken stijfselspray. Dit maakt de stof niet alleen glad, maar beschermt het ook tegen (wijn)vlekken.
aaaa

Zes decemberproblemen – met oplossingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *