Kleding een tweede leven gunnen, is goed voor het milieu en voor de portemonnee. Om er in afdankertjes nog stijlvol uit te zien, zijn wel een flinke dosis creativiteit én timemanagement nodig. Ga dan ook slim aan de slag met swapping, upcycling en meer!

135 miljoen kilo. Dat is de hoeveelheid textiel die jaarlijks in de Nederlandse vuilverbranding terecht komt. Meer dan de helft – 65 procent – van dat textiel was geschikt geweest voor (gedeeltelijke) recycling.

Dat consumenten nog zoveel textiel bij het huisvuil gooien, is een kwestie van onwetendheid, zegt Milieu Centraal. Consumenten zijn onvoldoende op de hoogte van de do’s & don’ts van textielscheiding, blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van de consumentenvoorlichtingsorganisatie onder 800 Nederlanders. Ongeveer één op de vijf bevraagde consumenten heeft naar eigen zeggen geen flauw idee welk textiel geschikt is voor gescheiden inzameling. Ruim een kwart van de respondenten zegt kleding en textiel bij het huisvuil te dumpen, omdat onduidelijk is wat wel en niet in de inzamelcontainers of spreekwoordelijke Zak van Max mag.

Al dat textiel bij het huisvuil is een gemiste kans. Hergebruik van textiel zorgt namelijk voor een levensduurverlenging van goederen met minstens de helft. Dat draagt bij aan de strijd tegen de alsmaar groeiende afvalberg. Bovendien betekent recycling dat er minder hulpbronnen nodig zijn voor het maken van nieuwe goederen. Met het groeiende besef dat de natuurlijke bronnen kunnen opraken – en dat bij het maken van nieuwe producten veel schadelijke broeikasgassen worden uitgestoten – is tweedehands kleding dan ook populairder van ooit.

Voor kledingconsumenten – en dat zijn we nu eenmaal allemaal – heeft tweedehands ook het voordeel dat het over het algemeen goedkoop is. De prijzen van Marktplaats en de kringloopwinkel kunnen gerust concurreren met die van fast fashion ketens (zoals H&M) en discounters (zoals Zeeman).

De uitdaging is om kleding te vinden die past bij je stijl zonder dat er een eindeloze zoektocht langs kringloopwinkels, vintageshops, outletstores, webwinkels en rommelmarkten voor nodig is. Hieronder de drie beste tips voor een succesvolle garderobe-impuls met die oh zo milieuvriendelijke tweedehands kleding.

1. Swapping

Een middag met vriendinnen genieten van een high tea, een persoonlijk stijladvies krijgen en dan met een goedgevulde goody bag naar huis. Of een avond dansen op de muziek van een live dj nadat een professional je make-up heeft aangebracht. Het kan allemaal tijdens een van de vele kledingruilfeesten die in Nederland worden georganiseerd. Het principe is simpel: neem kleding mee uit je eigen kast en ruil die met gesloten portemonnee voor de afdankertjes van anderen.

Swapping parties, zoals het fenomeen internationaal bekend staat, zijn er in vele soorten en maten. Bij feesten van Ecofabs komen nog wel eens BN’ers opdagen die hun designerkleding doneren. Little Green Dress organiseert regelmatig feesten waar stijladviseurs opdraven die ter plekke kleding aan je maat aanpassen.

Niet in de stemming voor een ruilfeest, of geen tijd om er heen te gaan? Dan biedt internet uitkomst. Via sites zoals Rouleerdekleer.nl en Swapstyle.com kan je uit een bijna oneindige voorraad tweedehandsjes kiezen. Bovendien kan je de bargain hunt op een zelfgekozen tijdstip aangaan.

slim besparen_-planpoint

2. Cafés

Wie geen tijd heeft om langdurig in kledingrekken te snuffelen naar dat ene perfecte item, hoeft niet te wanhopen. Koop gewoon een kledingstuk van goede kwaliteit dat je mooi vindt en mobiliseer vervolgens hulptroepen om het op de juiste maat te laten maken. En vergeet niet: ook kapotte kleding uit je eigen kast kan met een beetje tender love & care een tweede leven krijgen.

Turkse naaiateliers staan bekend om hun betaalbare herstel- en vermaakservice. En op steeds meer plekken in Nederland duiken Repair Cafés op, waar je hulp krijgt bij het repareren of aanpassen van kleding en textiel. Zo leer je meteen hoe je de volgende keer die geliefde sweater repareert. Tel uit je (tijds)winst!

3. Upcycling

Creatieve durfals kunnen ook eigenhandig nieuwe must-haves maken van oude stoffen. In het Designer Café in Utrecht worden allerlei workshops georganiseerd waarmee je je garderobe een nieuwe impuls geeft – van het maken van een jurk tot het ontwikkelen van je eigen kledingstijl. En bij het Utrechtse atelier van het duurzame label i-did, dat restmaterialen hergebruikt, kan je een doe-het-zelfpakket kopen voor een kledingstuk inclusief breiles.

Door zelf aan de slag te gaan, heb je dat nieuwe item misschien niet heel snel in handen. Maar de hoge kwaliteit van het handwerk kan er wel voor zorgen dat je er lang mee doet. En dat scheelt uiteindelijk weer tijd die je anders zou besteden aan winkelen…

Succesvol besparen met tweedehands: 3 tips

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.