Duidelijkheid in het gezin

Homeplanner 2022

Door gebruik te maken van de Homeplanner kan iedereen op zijn eigen tijd en tempo belangrijke data overnemen of doorgeven en weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Lekker makkelijk! Neem eenmaal per week met je gezin/huisgenoten door wat er de komende week gaat gebeuren en wie wat doet. Hang de Homeplanner op een centrale plaats (bijv. in de keuken) zodat iedereen er gemakkelijk op kan kijken. Met een Powerstrips schilderijhaakje kun je de planner gemakkelijk overal ophangen.

Wanneer je samenwoont met meerdere mensen is het handig om een familieplanner bij te houden. Spreek met elkaar af dat alle afspraken, evenementen en herinneringen op de Homeplanner worden genoteerd. Laat iedereen ook de boodschappen opschrijven en gedane klusjes afstrepen. Op deze manier schep je duidelijkheid in het gezin. Je voorkomt dubbele afspraken en je ziet direct wanneer je partner een andere afspraak heeft gepland.

Praktische weekindeling

 

  • De weekplanning is per dag onderverdeeld in ochtend, middag, avond en een blanco deel. Deze kun je heel eenvoudig aanpassen en/of invullen:
  • De dagdelen zijn te vervangen in tijden, de ochtend van 8.00-12.00, middag van 13.00-17.00 en avond van 18.00-22.00 uur of begint jouw dag om 7.00… ? Doe het zoals jij het wilt.
  • De dagdelen zijn ook te vervangen in namen van je gezin/huisgenoten. Per dag heeft iedereen dan z’n eigen vakje.
    Neem voor elk gezinslid een andere kleur pen of potlood om afspraken te noteren, vooral voor kleine kinderen is dit makkelijk.
  • Het onderste gedeelte van het weekschema is leeg gelaten. Hier kun je bijvoorbeeld nacht invullen (voor degene die ‘s nachts werken), een naam of gebruik het voor kleine klusjes “wie” de afwas doet of hond uitlaat.
  • Per dag activiteiten invullen: Zet bijvoorbeeld eerst de tijd, initialen van de persoon en daarna de activiteit (17.15 sj. zwemles).
  • Ben je snel geneigd om de dagen zo vol mogelijk te plannen? Plan dan ook een gedeelte vrij om leuke dingen te doen. Dus plan in: boek lezen, eindje wandelen, shoppen of doe eens gewoon helemaal niets!

Kooklijst

Onderaan de weekplanner is er ruimte om een weekmenu samen te stellen. Je kunt hier bijvoorbeeld invullen wat er gekookt wordt, maar natuurlijk ook wie er die week kookt. Overleg met je gezin wat ze willen eten. Als je het even niet meer weet dan kun je terugkijken naar voorgaande weken om ideeën op te doen. Vul de benodigdheden in op je boodschappenlijst.

Klusjes

Neem eventueel schoonmaakklussen over van de takenplanner. Zo kun je heel gemakkelijk de schoonmaakklussen een aantal weken vooruit plannen. Wanneer een taak is gedaan, zet een kruisje op de taakplanner.

Dit vak is ook ideaal om met je partner te communiceren. Denk aan: kraan lekt, gras maaien, ect. Betrek de kinderen bij het huishouden. Maak afspraken met de kinderen, over wie, welke klusje doet en wanneer (bijv. tafeldekken, afwas, eigen bed opmaken of de stoep vegen). Het zal de eerste keer niet perfect gaan, dat is niet erg, uiteindelijk gaat het steeds makkelijker en leren ze ervan. Is de klus gedaan, plak er dan een leuk stickertje achter.

Memo

Bij memo kun je van alles opschrijven, maar vooral de dingen die je niet wil vergeten bijv. een tandarts afspraak maken of een verjaardagscadeau kopen. Dit is namelijk een bijzondere handige plek om als geheugensteuntje te gebruiken. Hier kun je vast items opschrijven die je die week wel van plan bent om te doen maar nog niet duidelijk is op welke dag en tijd je dit wilt gaan doen. Zo kun je het wel al even uit je hoofd zetten en wordt je er die week vanzelf aan herinnerd.

Voorbeeld: Ben je bij de kapper geweest en ga je om de 6 weken naar de kapper, dan zet je over 5 weken een herinnering om een afspraak te maken bij de kapper met evt. het telefoonnummer erbij. Ook handig om hier te noteren: abonnement verlengen, start verkoop seizoenskaarten of een evenement waar je misschien naar toe wilt. Zet dit als trigger bij memo zodat later (wanneer die week aanbreekt) je vanzelf het geheugensteuntje ziet en dan kunt besluiten of je er naar toe gaat of niet, wanneer je het gaat kopen/bestellen of de telefoon pakt om de afspraak te maken.

Huishouden

Deze taken doe je elke week. Is een taak gedaan, dan even afstrepen. In het onderste vakje kun je een extra klus invullen van de taakplanner, zoals de keukenkastjes schoonmaken, de ramenzemen of kasten opruimen. Is een taak gedaan, even afstrepen.

Je kunt alle wekelijkse schoonmaakklusjes op één dag doen of verdelen over de week: dan kun je bijv. op maandag je huiskamer en keuken onderhanden nemen en dinsdag de wc en badkamer, … enz..

Boodschappen

Een boodschap vergeten of is er iets op(gegaan), schrijf dit meteen op de boodschappenlijst dan vergeet je het niet. Schrijf bijvoorbeeld direct ‘melk’ op zodra er geen melk meer is. Dan hoef je niet meer zo lang na te denken over je boodschappenlijstje als je deze week boodschappen gaat doen.

Voor als je graag het boodschappenlijstje mee wilt nemen, zijn er post-it blaadjes te koop. Ze zijn er ook in verschillende kleuren en met de juiste afmetingen om op het boodschappen vakje te plakken, opschrijven en meenemen maar!

Taakplanner

De taakplanner is een schema voor huishoudelijke klussen die over een jaar verdeeld zijn. Ze worden aangegeven: per twee weken, maandelijks, per kwartaal of halfjaar. Plan het zelf in. Hierdoor kun je in een oogopslag zien in welke week of maand de ruimtes of apparatuur een grote beurt nodig hebben. Super handig!

Als je elke week één á twee taken doet, komt alles aan de beurt. Je kunt er ook voor kiezen om één keer in de zoveel tijd een hele dag er voor uit te trekken om meerder taken te doen. Doe het samen met je partner en betrek eventueel de kinderen erbij, geef ieder een taak. Maak er een gezellige dag van.

Verder bevat de Homeplanner een boodschappenlijst, slimme huishoudtips, een seizoensgroenten en -fruitlijst, een vlekkengids en eerstehulptips voor veel voorkomende ongelukjes.