Iedereen loopt wel eens tegen een huishoudelijke probleemp aan. Een verstopt toilet, vieze luchtjes in de badkamer of een wasmachine die opeens geen water meer afpompt. Gelukkig zijn deze problemen vaak eenvoudig op te lossen. Hier vind je praktische tips voor dit soort problemen.

Rioollucht in de badkamer

Vieze luchtjes in de badkamer worden meestal veroorzaakt door een droogstaand afvoerputje. De beste remedie is tegelijk ook de eenvoudigste: giet weer wat water in het putje en de rioollucht verdwijnt. Je kunt nare geurtjes in de toekomst voorkomen door een beetje slaolie in het putje te gieten. Dat blijft op het water liggen zodat het niet kan verdampen.

Verstopt toilet

Meestal ontstaat een verstopping in je wc door een grote prop opgehoopt toiletpapier. Je lost het op door een tuinslang te nemen en deze zo diep mogelijk in de afvoer van je toilet te duwen. Zet de kraan open en beweeg de slang heen en weer om de prop los te maken. Loopt het water niet vanzelf weg, zet dan de kraan even uit en blijf bewegen met de slang tot het water weer gezakt is. Lukt het na herhaaldelijk spoelen en woelen niet om de afvoer te ontstoppen, schakel dan een loodgieter in.

Water loopt niet weg uit wasmachine

Het kan dat het zijn dat de waterafvoerslang geknikt is (dit kun je controleren) of dat de stroom even is uitgevallen en het programma onderbroken is. Kies in dit geval voor het ‘spoelen en water wegpompen’ programma. Ook het filter kan verstopt zijn. Je maakt het schoon door de wasmachine uit te zetten en van de muur te trekken. Maak de waterafvoerslang los en laat het water in een emmer of wastafel lopen. Als er geen water meer uit de machine komt kun je het filter controleren. Dat zit meestal aan rechtsonder aan de voorkant van de wasmachine, achter een paneeltje.

Houd een dweil paraat en een bak onder de opening, want er kan nog water uit het filterhuis komen. Haal het filter uit de machine en maak het onder een stromende kraan schoon met de tandenborstel. Voel ook in het filterhuis of geen achtergebleven muntgeld of knopen in zitten. Plaats het filter weer terug en zet de machine op zijn oude plek. Schakel de stroom weer in. Hopelijk pompt je machine nu het water gewoon weer weg. Zo niet, schakel dan een monteur in.

Verstopte douchekop

Draai de douchekop los en leg hem een nacht in een bak met onverdunde schoonmaakazijn te weken. De volgende ochtend kun je de kalk er met een tandenborstel vanaf poetsen. Zijn er daarna nog gaatjes verstopt? Prik deze dan weer door met een naald.

4 huishoudelijke probleempjes in een handomdraai opgelost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *