Je kent ze vast wel, van die klusjes die je eindeloos voor je uitschuift. Of van die projecten/opdrachten die op de een of andere manier akelig zijn om aan te beginnen. Veel mensen hebben last van uitstelleritis.

Waarom lukt het niet om in actie te komen?

Waar haal je nou de wilskracht of discipline vandaan om dat te doen wat je wilt doen en daadwerkelijk aan de slag te gaan? Daar is natuurlijk veel over te zeggen. Ben Tiggelaar heeft er zelfs twee boeken, met wetenschappelijke onderbouwingen, aan gewijd.

Maar soms heb je gewoon een gangmaker* nodig om de bal aan het rollen te brengen.

*Een gangmaker helpt een wielrenner op gang komen in een wedstrijd (en een gangmaker zorgt ervoor dat een saaie boel weer een gezellig feestje wordt).

Hieronder lees je 7 nuchtere, pragmatische adviezen die helpen om in beweging te komen en de eerste stap te zetten.

Jouw gangmakers dus. Want is de bal eenmaal aan het rollen, dan ben je al een eind op weg, toch?

Gangmaker 1: Bepaal heel concreet de eerste actie. Als een opdracht groot en moeilijk te overzien is, wordt het lastig om aan te beginnen. Je kunt niet altijd alle stappen van te voren benoemen, dus wat moet je nu eerst doen?

Gangmaker 2: Beschrijf de taak expliciet met een werkwoord. Dit lijkt een beetje op de eerste gangmaker, maar gaat vooral om de omschrijving van de taak. Soms is de term die op je to-do lijst staat te vaag (bijv. ‘klant X’). Schrijf op wat jij echt gaat doen: bellen, mailen, iets vragen, opzoeken, op een rijtje zetten, invoeren, schrijven, lezen, plannen, opruimen, enz.

Gangmaker 3: Geef aan hoelang de taak duurt. Een lange lijst met klusjes werkt demotiverend, maar als je weet dat sommige acties maar een paar minuten duren is het een kwestie van even ‘aftikken’.

Gangmaker 4: Geef aan hoeveel tijd je aan de taak WILT besteden. Soms is de drempel om te beginnen hoog omdat je weet dat het werk veel tijd in beslag kan nemen. Door de maximale tijdsduur te bepalen, voorkom je dat je doorschiet in perfectionisme of te veel details.

Gangmaker 5: Maak een klein beginnetje. Geef jezelf toestemming om in eerste instantie alleen 5 of 10 minuten aan de taak te besteden en dan te stoppen. Dan is de kop er in ieder geval af! Grote kans dat je de smaak te pakken krijgt en verder kunt.

Gangmaker 6: Stel een beloning in het vooruitzicht. Hoe je jezelf beloont is heel persoonlijk, maar succes behaal je eerder met een kop koffie, ‘facebooktijd’ of een schouderklopje in het verschiet, dan wanneer je jezelf voor iedere misser op je kop geeft.

Gangmaker 7: Maak het jezelf gemakkelijk. Houd de zaken die je voor de taak nodig hebt bij de hand en zet alles klaar om er echt even je tanden in te zetten. Beperk vervolgens alle afleidende elementen tot een minimum (zet mail en telefoon gewoon uit).

Stap 1
Welke klus(sen) schuif jij voor je uit?

Stap 2
Laat er 1 of meerdere gangmakers op los.

7 manieren om uitstelleritis te lijf te gaan

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.