“Ik wéét wel wat ik moet doen, maar ik dóe het alleen niet”. Herkenbaar? Je leest alsmaar tips en adviezen die je aanspreken om het anders aan te pakken, je neemt je voor het vanaf nu anders te gaan doen… en toch verval je weer in je oude patroon. Met deze tips leer je hoe je nu eens écht werk van je goede voornemens maakt.

1. Maak je doel concreet

Zorg dat je precies omschrijft wat je wilt, maak je doel concreet. Dus niet ‘Ik zorg dat ik mijn agenda op orde heb’ maar ‘ik ruim elke dag 10 minuten in om te kijken of alles wat ik wil doen die dag wel haalbaar is’. En niet ‘Ik zorg dat mijn huis op orde is’ maar ‘ik doe op maandag de wc, op dinsdag de badkamer, op woensdag de slaapkamers, op donderdag de was’ etc. Maar dan natuurlijk op een manier die past bij jouw doel en bij jouw leven.

2. Geen smoesjes

Ken je eigen sabotagetechniek: wat doe jij meestal in plaats van de dingen die je eigenlijk moet doen? Ga je zitten internetten, ga je iemand bellen, of heb je zo’n stemmetje dat zegt: “Ik moet niks” als je geen zin hebt?… Iedereen heeft zijn eigen manier om nare klusjes uit te stellen. Wees je bewust van de jouwe: “Oh daar ga ik weer… dit keer trap ik er niet in!”. Spreek met jezelf af dat je telkens zodra je dit beseft, je opnieuw bewust voor je doel kiest. Steeds opnieuw, tot het een automatisme wordt.

3. Zoek een buddy

Vraag iemand die je goed kent om jou in je doel te steunen. En om je een seintje te geven als je in je sabotage-gedrag vervalt. Zo heb ik mijn man gevraagd om mij te helpen (aanmoedigen, faciliteren, dwingen…) om weer echt om de dag te gaan hardlopen. Ik heb er een hekel aan als hij het doet, maar ik weet ook dat ik het nodig heb om weer in die flow te komen. En als ik er eenmaal in zit, gaat het een stuk beter. Bij mij gaat het om de eerste dagen/weken. En als je een buddy vindt met hetzelfde doel, dan kun je elkaar ondersteunen en aanmoedigen. Zoek ook eens op internet naar ‘doelgenoten’!

4. Schreeuw het van de daken

Vertel iederéén van je plannen! Je vriendenkring, de social media… “Ik ga 10 kg afvallen!”. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit je echt helpt om je aan je voornemens te houden. Hoe irritant ook soms de reminders, of de hoe-is-het-nu-met-vragen…: laat ze je tot steun zijn om jouw doel te bereiken. En hoe leuk is het niet om bij elke vooruitgang ook van al die mensen complimentjes te ontvangen?

De eerste stap…

Denk eraan: de eerste kleine stap is het belangrijkst! Als je niets doet, gebeurt er niets. Als je eenmaal gewend bent aan je nieuwe manier van leven, dan heb je al die externe aanmoediging helemaal niet meer nodig, dan wordt het een onderdeel van jezelf. Bovendien merk je dan pas goed de positieve gevolgen voor jezelf, waardoor je gemotiveerd bent om vol te houden.

Veel succes!

Tags:
Goede voornemens? 4 tips waarmee het wél lukt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.