Vorige maand een artikel over stoofperen, deze maand een artikel over de advocaatpeer. De advocaatpeer?? Ja, dat is een avocado. Je weet wel, die vrucht die o.a. gebruikt wordt om guacamole dipsaus te maken bij Mexicaanse gerechten. Deze groene vrucht groeit aan de advocaatboom en rijpt pas, nadat hij geplukt is.

Gezond

Net als ander soorten fruit is de avocado gezond, ondanks dat het een vette vrucht is. Het overgrote deel van de vetten in de avocado zijn namelijk onverzadigde, gezonde vetten, die onder andere een positieve invloed hebben op het cholesterolgehalte.

Daarnaast bevat een avocado veel vitamines. Ook zitten er in veel mineralen in, bijna 3 keer zoveel als in andere vruchten. En  bevat veel vezels, wat weer goed is voor de werking van je darmen. De avocado wordt niet alleen in eten verwerkt. Ook in huidverzorgingsproducten zit het vaak verwerkt.

Verkrijgbaarheid

De avocado kun je het hele jaar door krijgen, want deze wordt geïmporteerd. In de periode mei tot december zijn ze te krijgen uit Afrika en Zuid-Amerika. In de overige maanden wordt de vrucht geïmporteerd uit Israël.

Als je een rijpe avocado wil kopen, let er dan op, dat de avocado zacht aanvoelt rond de plek waar het steeltje heeft gezeten. Het vruchtvlees kun je net zien door de schil, maar dit behoort zachtgroen/geel te zijn en romig. Anders is hij nog niet rijp.

Bewaren

Avocado’s kun je het beste op een koele plek bewaren, maar niet in de koelkast. In de koelkast is het te koud, waardoor het rijpingsproces wordt verstoord. Buiten de koelkast kun je de vrucht nog ongeveer 1 tot 6 dagen bewaren. Een halve avocado kan afgedekt en besprenkeld met citroensap wel in de koelkast worden bewaard.

Wil je juist het rijpproces versnellen? Bewaar dan de avocado samen met een banaan, een appel of een peer in een plastic zak. Door afgifte van ethyleengas door deze vruchten, wordt hij sneller rijp!

Bereiding

De meest eenvoudige manier om een avocado te gebruiken, is door het vruchtvlees langs de lange zijde door te snijden. Dan de 2 helften draaien en dan wip je het vruchtvlees zo van de grote pit af.

Ze zijn goed te gebruiken in salades, maar ook als broodbeleg (bv. met kipfilet) en in soepen of sauzen.

Hieronder een lekker lunchrecept van GewichtsConsulenten Nederland.

Volkoren broodje met avocado

Ingrediënten
2 harde volkoren broodjes
1 grote tomaat
4 plakjes 20+ kaas
1 avocado, gehalveerd en in stukjes
2 handjes rucola
Peper

Bereiding
Snijd de volkoren broodjes open. Leg op iedere kant 1 plakje 20+ kaas. Snijd de tomaat in schijfjes en verdeel deze over de 4 helften van de broodjes.

Snijd de avocado doormidden en verwijder de pit in het midden van de avocado. Gebruik 1 helft van de avocado voor de 2 broodjes. Verdeel een halve avocado over 4 kantjes brood. Bewaar de andere helft van de avocado.
Gebruik als topping rucola over het broodjes met kaas, tomaat en avocado.

Voeg naar smaak peper toe.

Eet smakelijk!

De avocado, vet gezond?!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.