Tradities en rituelen kunnen enorm waardevol zijn binnen je gezin. De meeste ouders van gezinnen met jonge kinderen zijn zich vaak al erg bewust van het belang van rituelen: jonge kinderen gedijen er erg goed op. De voorspelbaarheid en de herhaling van bijvoorbeeld het bad- en bedritueel geeft kinderen een gevoel van veiligheid en zorgt ervoor dat ze zich sneller ontspannen en beter gaan slapen.

Tips voor de dagelijkse rituelen

Misschien ben je je er niet van altijd bewust van maar ongemerkt zijn er meer rituelen in je dag dan je denkt. Loop in gedachten eens een gemiddelde dag door in je hoofd en bedenk welke rituelen jullie hebben. Je bewust zijn van deze gewoonten is belangrijk omdat je als je ongemerkt iets verandert je kinderen er op kunnen reageren. Ze zijn namelijk anders van je gewend.

Koester je rituelen

Het lijkt misschien wel eens saai, maar rituelen zorgen voor rust in je gezin. Bezuinig er niet op. Hoe moe je zelf ook bent, het toch afmaken van het bedritueel maakt dat kinderen beter slapen en je zelf daarna ook je rust kunt nemen. Je herkent het misschien wel: je moet nog veel doen en denkt even snel het avondritueel te doen door iets over te slaan en vervolgens pikt je kind het niet waardoor het juist langer duurt, jij geïrriteerd raakt enz. Geniet zelf van het uurtje dat je met je kinderen bezig bent en probeer in het hier en nu te blijven en niet te denken aan wat je allemaal nog moet doen. Zie het ook als een soort ontspanning; quality time.

Laat je rituelen meegroeien

Opeens is het verhaaltje niet meer nodig maar wil je kind de dag doorspreken. Of je kindje is oud genoeg om na het omkleden (zelf) nog even naar beneden te mogen om TV te kijken. Kijk en luister naar je kind en laat het zelf meedenken over wat hem of haar ontspant.

Neem je rituelen mee

Je kent het wel: de kinderen logeren of jullie zijn op vakantie. Ze zijn dan eerder uit hun ritme omdat alles anders is. Je bedritueel zoveel mogelijk vasthouden op vakantie zorgt er dan voor dat je kind zich eerder thuis voelt en aanpast. Opa en oma vertellen hoe het avondritueel er thuis uitziet helpt bij het makkelijker gaan slapen tijdens het logeren. Kinderen voelen zich door deze ‘overdracht’ serieus genomen en veilig.

Tradities

Tradities zijn -in tegenstelling tot rituelen- meestal juist geen dagelijkse kost. Door het steeds meer wegvallen van onder andere de kerkelijke gebruiken en de bijbehorende tradities zijn steeds meer gezinnen op zoek naar hun eigen tradities. Een gezinseigen traditie maakt jullie gezin anders dan andere gezinnen en hoort echt bij jullie. Waarom zijn gezinseigen tradities zo waardevol?

Tradities geven een identiteit

Tradities typeren steden, provincies en hele landen. Omdat tradities ook een gezin anders maken dan andere gezinnen geeft dat kinderen het gevoel van verbondenheid binnen het gezin.

Tradities blijven hangen

Kinderen zullen zich tradities beter herinneren dan de dagelijkse rituelen. Iedere moederdag naar Artis of gourmetten met het beginnen van de zomer- en wintertijd, blijven beter hangen dan het feit of jullie iedere dag gezamenlijk ontbeten. Ook iedere vakantie een dagje 1-op-1 met papa of mama en dan als kind zelf mogen uitkiezen wat jullie gaan doen maakt onvergetelijke herinneringen. Mijn eigen man gaat iedere vakantie met (nu nog) de oudste twee naar de bioscoop. De kinderen kunnen alle films opnoemen die ze met papa hebben gezien. Ze spotten nu vaak al een nieuwe film die in de volgende vakantie in de bioscoop draait.

Tradities bevestigen jullie waarde

Ieder gezin heeft waarden die onbewust meespelen in de keuze van jullie activiteiten. Denk aan waarden als: sportief zijn, plezier maken, sociaal zijn, humor en veiligheid. Een familietraditie kan deze waarden bevestigen. Vinden jullie humor belangrijk dan kun je bijvoorbeeld met Pasen een eierenschilderwedstrijd doen: wie het gekste ei heeft wint dan een nog gekkere prijs. Of als je Kerstmis niet wilt vieren dan vier je ‘geen kerst’ ergens in november of januari.

Tradities overleven generaties

Er zijn tradities die van generatie op generatie doorgegeven worden en mooie verhalen ‘van vroeger’ kunnen opleveren. De wereld verandert zo snel dat het contact met ‘vroeger’ snel weg is. Kinderen smullen vaak van verhalen van hun (over)grootouders. Bijvoorbeeld altijd een dresscode bij een sweet sixteen feest, pannenkoeken eten in pyama op de tweede zondag van de maand, of een doorgeefkado dat al jarenlang iedere verjaardag doorschuift naar de volgende jarige.

Je mag je eigen tradities maken

Ga eens met je partner en kinderen in gesprek en bedenk jullie eigen ‘anders dan andere’ tradities! Wie weet bestaan ze nog voor jullie achter-achterkleinkinderen. Ter inspiratie een aantal suggesties:

– wil je iets doen op een traditionele feestdag of juist niet?
– hangt een traditie samen met een bepaalde datum of leeftijd van iemand (bv. 1000 weken oud)?
– kies je voor een traditie bij een bepaalde mijlpaal? Bijvoorbeeld diploma of rijbewijs?
– wie zijn erbij betrokken? 1-op-1, het hele gezin of de hele familie of buurt? Alleen mannen of vrouwen?
– heeft het iets met eten te maken (wie kookt er wanneer wat) of met een zelfbedacht kado?
– is het thuis of juist ver weg? Of alleen op vakantie?
– is er een dresscode of bepaalde kledingstijl voorgeschreven?
– is er een wedstrijdelement en kan er iets mee gewonnen worden? En zo ja: wat dan?

Ik ben heel benieuwd naar jullie tradities! Reageer hieronder.

Het belang van eigen tradities en rituelen binnen jouw gezin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.