Soms kun je er zo druk mee zijn: het huis aan kant, de boodschappen, kinderen taxiën naar school en al hun andere bezigheden, quality time met het gezin, je man, en dan ook nog je eigen werk. Je vraagt je af hoe al die andere mensen dat toch combineren. Je weet wel, die vrouwen die dan ook nog enthousiast klassemoeder op school worden. Voel jij je vaak gejaagd om alle ballen in de lucht te houden? Met deze tips win jij het wel van de stress!

1. Kijk hoe anderen het doen en leer daarvan

Je bent echt niet de eerste in deze situatie. Leg je oor te luister bij ouders die geen stress lijken te hebben: hoe regelen zij alles? Wat doen ze wel en niet zelf? Wat zijn hun overtuigingen daarbij? Wat kun jij hiervan leren?

2. Zorg voor overzicht

Schrijf alles op wat je moet doen en wanneer het uiterlijk af moet zijn. In drukke tijden zijn lijstjes mijn grootste redding, dan kun je gaan prioriteren en afvinken. Zorg voor een overzicht voor het hele gezin: wie doet wat elke dag.

3. Oefen met delegeren

Heb jij het lef om dingen aan anderen over te laten? Durf je om hulp te vragen? Schakel anderen zoveel mogelijk in: je partner natuurlijk, de buurvrouw, opa en oma, vriendinnen. Heb het lef om om hulp te vragen en om dingen los te laten. En dat geldt natuurlijk ook op je werk. Het vergt ook oefening om te verduren dat andere mensen dingen ánders doen dan jij.

4. Combineer dingen

Bekijk hoe je slim tijd kunt uitsparen. Regel met andere ouders dat je om de beurt de kinderen naar hun sportles pendelt. Doe boodschappen voor meerdere dagen in plaats van elke dag een beetje.

5. Zeg niet overal ‘ja’ op

Je hoeft niet alles te doen wat mensen van je vragen. Sommige mensen zijn een ster in aapjes op de schouder van een ander te zetten. Zorg dat jouw schouder zich daar niet voor leent! Dit begint met bij jezelf aanvoelen wat jij belangrijk vindt. Voor wie maak jij graag tijd vrij? Baken dat af en zorg dat niet iedereen jouw tijd kan claimen.

6. Wees mild voor jezelf

Het leven is echt een stuk leuker als jij wat minder streng voor jezelf bent. Je moet zoveel, en het moet natuurlijk ook nog allemaal góed gebeuren. Van wie moet dat eigenlijk? Waar komt dat stemmetje in je hoofd vandaan? Kies ervoor om naar een ander stemmetje te luisteren: je eigen lijf geeft heel goed aan wanneer iets niet goed voor je is. Hoofdpijn, buikpijn, dat kan bij iedereen wat anders zijn. Herken je innerlijke stem en luister ernaar! Soms is het gewoon tijd om een kruis in je agenda te zetten.

7. Laat je stress varen en ontspan

Gemakkelijker gezegd dan gedaan, deze laatste tip. Bedenk eens hoe jij je oplaadt: waar krijg jij energie van? Denk eens aan eerdere stressvolle fases in je leven: wat deed je toen om je beter te voelen? De een draait mooie muziek, de ander gaat intensief sporten, de ander de natuur in. Je weet vast wel wat bij jou werkt: maak daar tijd voor vrij!

7 tips om stress-vrij te leven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.