Wat een bizarre tijd is het momenteel. Dankzij het coronavirus (COVID-19) staat ieders leven behoorlijk op zijn kop. Wat kun je in huis doen om jezelf zo optimaal mogelijk te beschermen? Zeker nu we er zoveel tijd in doorbrengen is dat belangrijk.

1. Lekker luchten

Open de ramen om de frisse lucht binnen te laten, voordat je je begint aan de schoonmaak. Goed luchten is essentieel om ziektekiemen geen kans te geven.

2. Contactpunten elke dag schoonmaken

Maak elke dag deurklinken, de eettafel, de doortrekknop in het toilet, lichtschakelaars en kranen schoon. Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat deze onderdelen 30 x meer bacteriën bevatten dan de wc-bril? Dure schoonmaakmiddelen zijn echt niet nodig en werken zelfs minder goed. Over het algemeen heb je alleen een beetje allesreiniger, water en een microvezeldoek nodig. Elektronische apparaten, zoals telefoons, mobiele telefoons, computers, tablets, toetsenborden en afstandsbedieningen, kun je met een ontsmettingsdoekje of een wattenschijfje gedrenkt in ontsmettingsalcohol afnemen. Laat het aan de lucht drogen.

Contactpunten elke dag schoonmaken

3. Ontsmettingsmiddelen zijn niet nodig

Extra ontsmettende middelen hoef je voor thuis niet in te slaan, zo meldt ook het RIVM. Gebruik deze alleen in uitzonderlijke gevallen of advies van een arts. Anders dan je zou denken vervangen ontsmettingsmiddelen het schoonmaken namelijk niet, omdat ze geen vuil verwijderen. Wil je deze middelen toch gebruiken, dan zul je het oppervlak toch eerst schoon moeten maken.

4.  Schoonmaakmiddelen

Je kunt dus het best reinigen met een gewoon schoonmaakmiddel, groene zeep, schoonmaakazijn of soda. Let wel op: schoonmaakmiddelen mag je nooit mixen! Vooral met bleek, ammoniak en azijn kan het goed fout gaan. De giftige gassen zijn slecht voor je gezondheid, en dat is nou net wat we willen voorkomen. Volg bij schoonmaakmiddelen en -spullen dus de gebruiksaanwijzing op het etiket.

5. Schoonmaakspullen

Ik gebruik meestal microvezeldoeken. Het fijne van deze doeken is dat je (normaal) geen schoonmaakmiddel hoeft te gebruiken. Je gebruikt hem droog als stofdoek of nat als schoonmaakdoek. Dat bespaart een hoop geld én tijd, en daar ben ik dol op. Maak na het schoonmaken de schoonmaakspullen goed schoon. Haal stof van de stofzuigermond, spoel emmers om en gooi papieren doekjes meteen weg. Was dweilen en poetsdoeken op 60 °C en laat huishoudhandschoenen goed drogen. Was tot slot je handen goed na met water en zeep.

Streeploos ramen zemen zonder emmer of trekker?

6. Wassen op 60 graden Celsius

Een was draaien op 60 graden is nog steeds dé manier om bacteriën te doden. Dat geldt voor was als dweilen en (microvezel)doeken, thee- en handdoeken, washandjes, beddengoed en ondergoed.

7. Vaak wassen

Je beddengoed, eventuele deken op de bank, pyjama’s en andere gedragen kleding moet je vaker dan normaal wassen op de warmste temperatuur die het materiaal toelaat. Let er wel op dat je de wasmachine niet te vol stopt. Kussens kunnen desnoods ook in de wasmachine worden gewassen. Volg gewoon de instructies van het etiket.

PLAN-POINT | wasmachine

8. Elke dag een nieuwe handdoek

Als je ziek bent is het raadzaam elke dag een nieuwe handdoek te gebruiken. Zorg er ook voor dat iedereen een eigen handdoek heeft. Waar mogelijk kun je papieren handdoeken gebruiken. Zodra je weer helemaal opgeknapt bent verzamel je alle handdoeken en wast ze op de hoogst mogelijke temperatuur. Je kunt wat azijn toevoegen voor een frisse geur én zachtere handdoeken.

9. Het matras luchten

Het kan sowieso geen kwaad om het matras te luchten. Kwestie van het raam een tijdje wijd openzetten. Verwijder eventueel de matrashoes en was deze zo heet mogelijk. Op minimaal 60 graden dood je ook alle huisstofmijt. Voeg een half kopje azijn toe aan je was voor de geur, maar ook als wasverzachter. Als je toch bezig bent kun je ook meteen het matras keren. Zowel linksom als rechtsom en van voor naar achter. Goed voor het behoud van je matras.

11. Vaatdoekjes

Gebruik dagelijks een schone vaatdoek, want na een dag zit deze vol bacteriën. Zorg dat ze na gebruik eerst drogen voordat je ze bij de overige was gooit. Gebruik aparte schoonmaakdoeken voor de keuken, badkamer en wc (handig hiervoor is om met verschillende kleuren doeken te werken). Gooi een doekje dat voor de wc gebruikt is meteen in de was. Gebruik liever geen afwassponsje, daar blijven te veel bacteriën in zitten.

Streeploos ramen zemen zonder emmer of trekker?

10. Keukengerei

Maak de snijplanken en het keukengerei waarmee eten is bereid direct schoon. Het keukengerei dat je hebt gebruikt bij het bereiden van rauw vlees kun je het best eerst onder heet water afspoelen en daarna nog een keer afwassen. Het is in verband met hygiëne altijd handig om meer snijplanken in huis te hebben: voor groente, vlees, vis en brood. In de afwasmachine worden bacteriën beter verwijderd dan wanneer je met de hand afwast. Verwijder zoveel mogelijk etensresten voordat je de vaatwasser inruimt.

Het lijkt een hele lijst klusjes, maar als het eenmaal in je systeem zit valt het reuze mee. Een goede gezondheid is het allerbelangrijkst, toch? En zo kun je de tijd die je nu thuis moet doorbrengen meteen nuttig besteden. Zit er toch nog een voordeel aan de hele situatie!

Beeld: Shutterstock, Plan-Point, Pixabay

Elf tips om je huis virusvrij te houden 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.