Van uitstel komt afstel, terwijl je vaak toch genoeg redenen hebt om die vervelende uitgestelde klussen even af te maken.

Met deze vijf tips van organizer Els Jacobs van De HuishoudCoach gaat het je vast lukken!

1. Wat je schrijft, beklijft

Gedachten zijn vluchtig, maar papier is gelukkig geduldig. Schrijf alles op wat je graag wil of moet doen en niet vergeten mag. Hang dit lijstje goed zichtbaar in je keuken, woonkamer of kantoor. Zo vergroot je de kans dat je ook écht tot actie overgaat. Klein klusje?

2. Klein klusje? Meteen doen!

Je kunt jezelf natuurlijk voor de gek houden en erin blijven geloven dat je een steeds uitgestelde klus straks, morgen, volgende week of op je eerstvolgende vrije dag gaat klaren. Maar tegen de tijd dat het zover is, is je klussenlijst waarschijnlijk nog verder aangegroeid en heb je nieuwe excuses om weer niet aan de slag te gaan.

Doe vooral kleine klusjes, die minder dan 5 minuten kosten, daarom zoveel mogelijk NU. Dat levert je niet alleen de voldoening van een geklaarde klus op, maar zorgt ook voor een leeg hoofd. Hmmm, heerlijk!

3. Uitgestelde beslissingen

Uitgestelde klussen zijn vaak niets meer of minder dan uitgestelde beslissingen. Omdat je maar niet kunt besluiten of je eerst je zolder gaat opruimen of de woonkamer gaat aanpakken, doe je helemaal niets.

Hak zulke knopen daarom zo snel mogelijk door. Je leven hangt er tenslotte niet vanaf! Beslis liever iets dan helemaal niets en ga daarna aan de slag.

Als er sprake is van achterstanden in je huis, heb je per definitie meer redenen om de mouwen op te stropen, dan om te blijven zitten waar je zit!

4. Kleine stapjes

Grote kans dat je – net zoals de meeste mensen – denkt in termen van grote, vage taken, zonder een vertaalslag te maken naar de praktijk van alledag. Maar wil je in beweging komen, dan is het handig om juist in hele concrete, kleine stapjes te denken. ‘Een nieuwe woning gaan zoeken’ is een onoverzienbare klus, waar je als een berg tegenop kunt zien.  Het bellen van drie makelaars om te vragen naar hun werkwijze en tarieven is echter een hele goede, allereerste stap in de juiste richting.

Kun je er daarna eentje kiezen en echt spijkers met koppen gaan slaan!

5. Heerlijke wortel

Ben jij zo iemand die alleen tot actie overgaat als er een heerlijke wortel voor zijn neus bungelt? Stel dan iets leuks in het vooruitzicht wanneer je een paar harde noten moet kraken.

Beloon jezelf bijvoorbeeld met een uurtje relaxen, wanneer je twee uren aan je achterstallige administratie hebt zitten werken. Of gun jezelf de luxe van een extra koffiepauze wanneer je dat ene vervelende telefoontje hebt gepleegd, waar je al dagen tegenaan hikte.

Dit artikel heeft eerder in De Organizing Agenda gestaan.

Van uitstellen Naar afmaken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.