Je huis en je leven op orde houden kost energie. En als je teveel energie verliest, word je te moe om dingen bij te houden. Voor je het weet loop je achter de feiten aan, heb je een ellenlange actielijst en ben je de hele dag aan het overleven. Laat staan dat je nog fut hebt om aan je gezondheid of je conditie te werken!

SLIMME TRUC

Gelukkig is er een slimme truc om te zorgen dat je meer kunt doen op een dag en tegelijkertijd fitter wordt. Daarvoor moet je je bezigheden in de juiste volgorde zetten. Wil je weten hoe het werkt? Let dan goed op, want dit is waar het om draait: als één deel van jou zich inspant, kan een ander deel van jou zich ontspannen.

TEVEEL VAN HETZELFDE

Heb je een tijd achter een beeldscherm gewerkt, kunnen je ogen tot rust komen als je eet, met een collega praat of de vaatwasser uitruimt. Als je allerlei praktische klusjes hebt gedaan, kunnen je rug en je spieren ontspannen als je in een goeie stoel zit en je rekeningen ordent en betaalt, enzovoort.

De reden dat zoveel mensen uitgeput raken voor de dag om is, is dat ze teveel van hetzelfde achter elkaar doen. Bijvoorbeeld de hele dag achter de computer, dan ervan balen dat je moet gaan koken (moe als je bent) en dan zo snel mogelijk door naar het volgende beeldscherm: de tv. Terwijl dat koken juist je kans is om je energie weer terug te krijgen, als je het met aandacht doet.

MAAK EEN OVERZICHT

Maak maar eens een overzichtje van alle verschillende dingen die je op een dag of in een week wilt doen. En kijk dan eens of je ze zo kunt rangschikken, dat je beeldscherm, praktische klusjes, praten, lopen/fietsen, nadenken, creatieve dingen en andere soorten activiteiten afwisselt. Je zult merken dat je zo veel meer energie overhoudt, ook als je de hele dag bezig bent en nauwelijks tijd neemt om ‘even niks te doen’.

SLIMME AFWISSELING

Dat laatste is trouwens best lekker af en toe. Misschien kom je er wel vaker aan toe als je door je slimme afwisseling meer energie en concentratie krijgt. Dan ben je niet alleen eerder klaar met taken, maar je bent ook steeds beter in staat om te bepalen of je die actie echt wilt oppakken, of dat hij niet zo belangrijk is als je eerst dacht.

Uit de Organizing agenda

Zo krijg je meer energie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.