9 + 1 opruimtips van De HuishoudCoach waarmee je jouw rommelige huis snel en succesvol kunt omtoveren tot een comfortabel thuis. Doe elke dag een beetje in plaats van af en toe heel veel. Je huis en huishouden zijn niet in een dag versloft en verstoft, dus kost het tijd om weer op orde te raken.

1. Wen jezelf aan om elke dag een kwartier lang één plek in huis of kantoor uit te mesten.

Neem in maand 1 bijvoorbeeld de keuken onder handen, in maand 2 de woonkamer, enzovoort, totdat je alle ruimten in je huis hebt gehad. Een kwartiertje per dag sorteren en weggooien is in totaal een hele dag puinruimen per maand, en dat is waarschijnlijk meer tijd dan je in de afgelopen maanden aan opruimen hebt besteed. Bovendien brand je op deze manier niet meteen volkomen af en heb je elke dag voldoening van je inspanningen. De aanhouder wint….!

2. Ruim elke avond een kwartiertje op

Maak er een gewoonte van om elke avond een kwartiertje op te ruimen. Rondslingerende spullen van die dag komen zo weer op hun vaste plek terecht en je kunt de volgende dag weer opgeruimd beginnen.

3. Cluster activiteiten

Ren niet tussen verschillende soorten taken heen en weer. Doe bijvoorbeeld alle boodschappen voor de week in één keer, reserveer één moment van de dag voor het plegen van telefoontjes, en schrijf alle verjaardagskaarten voor één maand tegelijkertijd uit.

4. Schrijf klussen op

Gebruik spullen niet als geheugensteuntje door ze in het zicht te leggen, want dit geeft onnodig rommel en bovendien zullen kleine klussen je blijven ontschieten. Schrijf klusjes liever op in de Homeplanner bij het klussenlijstje.

5. Handel klussen van minder dan 5 minuten direct af

Handel kleine klusjes, die minder dan 5 minuten van je tijd vergen, meteen af. Zo hoef je ze niet te onthouden of op te schrijven. En het plegen van ‘snelle actie’ geeft nog veel voldoening ook!

6. Maak korte metten met ‘magneten’

Ga na waar zich ‘magneten’ in je huis bevinden: plekken waar zich rommel ophoopt, die vanzelf weer nieuwe rommel aantrekt! Berucht zijn bijvoorbeeld bijzettafeltjes, de bovenkant van de koelkast of vaatwasser, en de eettafel. Geef de zwervende spulletjes een vaste plek of gooi ze weg, en zet een bos bloemen, fruitmand of plant op de ‘magneet’ neer om de aantrekkingskracht ervan te breken!

7. Gebruik mandjes of ladebakken in kasten en laden

Zet kleine spullen, zoals potjes kruiden en specerijen, niet los in de keukenkast of keukenla, maar zet ze bij elkaar in een mandje of ladebakje. Wanneer je dan gaat koken, kun je ze in één handbeweging pakken.

8. Koop van veelgebruikte, houdbare consumptieartikelen altijd één eenheid extra

Wil je nooit om tandpasta, wc-papier, koffie, suiker en dergelijke verlegen zitten? Zorg dan dat je altijd één extra eenheid van deze consumptieartikelen in huis hebt; dat bespaart je ongeplande, stressvolle bezoeken aan bijna sluitende supermarkten!

9. Leg veelgebruikte naslagwerken bij elkaar en houd ze binnen handbereik

Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Telefoongids, Gouden Gids, de gemeentegids, het busboekje, treinboekje en de ophaalkalender van het huisvuil, GFT-afval en grofvuil… Kortom: al die naslagwerken die je altijd overal tegenkomt in huis, maar die je helaas nooit kunt vinden wanneer je ze nodig hebt!

10. Begin vandaag nog met het opschonen en ordenen van je huis, huishouden en administratie!

Als je altijd alles uitstelt, kom dan NU in actie en breng vandaag nog één van deze tips in de praktijk!

 

9 + 1 opruimtips van De HuishoudCoach

Een reactie op “9 + 1 opruimtips van De HuishoudCoach

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.