De tijd voor het zomerfruit is nog niet afgelopen! Nog steeds zie je in de winkel volop fruit, dat je slechts gedurende enkele maanden in Nederland en uit Nederland kunt krijgen. Lees hier alles over pruimen en een noedels met kip en pruimen recept.

Steenvrucht

Pruimen zijn steenvruchten. Steenvruchten zijn fruitsoorten, die slechts 1 harde kern hebben. Deze kern noemt men de steen. Rondom deze steen zit het zachte vruchtvlees. In Nederland zijn pruimen en kersen de meest voorkomende steenvruchten, alhoewel de perzik, de nectarine en de abrikoos ook heel bekend zijn.

Ze groeien aan bomen, die zo’n 3 tot 7 meter hoog worden. In de nazomer zijn de pruimen rijp. Je hoeft maar even aan de boom te schudden en de rijpe pruimen vallen er uit! Pruimen zijn eivormig en kunnen verschillende kleuren hebben, variërend van geel tot rood tot blauwzwart. De smaak wisselt van zoet tot (zoet)zuur.

Gezond

Pruimen zijn gezonde vruchten. Vaak wordt gedacht dat de gedroogde variant minder gezond is, dan verse, maar gedroogde pruimen bevatten net zo veel voedingsstoffen als de verse.

Het is algemeen bekend, dat ze laxerend werken, dus in geval van constipatie is het raadzaam om pruimen te eten. Voor een deel zijn daar de vezels in de pruim voor verantwoordelijk. Maar de pruim bevat meer stoffen die bijdragen aan een gezonde stoelgang.

Pruimen worden ook vaak genoemd in het rijtje zogenaamde Superfoods. Dit komt, doordat pruimen op de eerste plaats staan in de lijst van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten. Antioxidanten bestrijden in het lichaam de vrije radicalen, die simpel gezegd kunnen zorgen voor bv. ouderdomsverschijnselen en allerlei ziekten.

Daarnaast zijn pruimen een ideaal hulpmiddel bij ijzertekort. Niet omdat ze zoveel ijzer bevatten, maar juist omdat ze helpen bij het opnemen van ijzer in het bloed. Het eten van ijzerrijke voeding wordt door de combinatie met het eten van pruimen veel effectiever!

Verkrijgbaarheid

Het is gedurende het hele jaar mogelijk om aan pruimen te komen, maar van Hollandse bodem zijn pruimen verkrijgbaar in de periode mei tot oktober. Let bij het kopen er op, dat de pruim niet gedeukt is. Ze moeten stevig aanvoelen, maar mogen licht meeveren, als je er zachtjes op drukt. Als de pruim nog hard is, is hij nog niet rijp.

Bewaren

Pruimen kun je een dag of 5 bewaren, het liefst op een koele plek rond de 12 tot 15 graden. Ze kunnen beter niet in de koelkast bewaard worden, omdat ze dan niet kunnen narijpen door de lage temperatuur. Alleen als ze echt rijp zijn, mogen ze wel de koelkast in. Ook kun je ze invriezen. Even wassen, een zakje of bakje goed afsluiten en dan kunnen ze wel een jaar in de vriezer bewaard worden!

Gebruik

Pruimen kunnen op allerlei manieren worden gebruikt. Enkele mogelijkheden zijn:

  • Zo uit de hand
  • Verwerken in een nagerecht, bv. in de yoghurt of kwark
  • In taarten / als gelei
  • Als jam of compote
  • Bij vleesgerechten
  • In zoetzure sauzen
  • Etc.

Recept: Noedels met kip en pruimen, 2 personen

Ingrediënten

175 gram eiernoedels
1 (rode) ui
1 paprika
200 gram spitskool
100 gram taugé
4 pruimen
200 gram kipfilet
3 eetlepels olie
evt. Ketjap
evt. Chilisaus

Bereiding

  • Kook de noedels in ruim water gaar volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Maak de groente schoon. Snijd de ui in snippers, de paprika en pruimen in blokjes en de spitskool in repen. Laat de taugé uitlekken.
  • Snijd de kipfilet in blokjes en bestrooi ze met peper en een beetje zout.
  • Verwarm 1 eetlepel olie in de wok en bak hierin de kip in 5 minuten gaar en bruin.
  • Schuif de kip wat aan de kant en verwarm de rest van de olie in de wok.
  • Roerbak de ui hierin glazig.
  • Voeg de paprika en de spitskool toe en roerbak de groente in enkele minuten gaar.
  • Doe de uitgelekte noedels en de taugé en de pruimen er bij en laat alles onder goed roeren heet worden. Maak het gerecht op smaak met wat ketjap en chilisaus of sambal.

Eet smakelijk!

Tags:
Leuke feitjes en tips over pruimen + een noedel recept

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.