Op mijn werkdagen moet ik stipt om 8.00 uur met mijn twee dochters van vier en één jaar de deur uit. Mijn oudste schopt wild in het rond zodra ik zeg dat we de deur uit moeten en haar wil helpen om haar schoenen aan te trekken. Pak ik snel haar laarzen, dan roept ze dat ze toch haar schoenen aan wil. De laatste tijd stap ik volkomen gestrest én te laat in de auto. Wat kan ik doen?

Kinderen onder de vijf jaar hebben geen benul van tijd. Jij bent hun klok!

En daar zit voor een deel het probleem. Vandaag betekent jouw zin ‘we moeten nu weg, anders zijn we te laat op school’…..dat je ook direct de deur uit gaat. Dan ben je consequent. Maar morgen merkt je dochter dat tijd rekbaar is. Terwijl je roept dat ze haar schoenen moet aantrekken, ziet zij jou druk bezig met huishoudelijke klusjes of het beantwoorden van een telefoontje. Ze heeft geen idee van de tijdsdruk. Roep ook niet iets in de trant van: ‘Als we te laat op school zijn, dan wordt juffie boos’. Wees liever duidelijk en zeg: ‘Nu is het tijd, trek je schoenen aan, we gaan naar school.’ Daarbij geef je je kind dus geen keuze en maak je duidelijk dat de tijd om is.

Breng de tijd in beeld!

Zet de kookwekker op 5 minuten voor vertrek en spreek met je oudste af dat zij de tijd bewaakt. Zijn er nog maar drie streepjes over, dan trekt zij haar schoenen of laarzen aan. En rinkelt de kookwekker, dan staat ze bij de deur gereed om mee te gaan. Voorwaarde is wel dat de schoenen bij de voordeur klaar staan. Natuurlijk verdient ze een extra knuffel, als je met haar hulp op tijd van huis bent. Dat zorgt ervoor dat ze morgen weer op tijd klaar staat!

Tip: Bedenk samen met je kind een codewoord voor die momenten dat je directe gehoorzaamheid van haar verwacht. Kinderen reageren namelijk veel beter en sneller op één woord of een teken. Sommige kinderen kiezen bijvoorbeeld de kleur ‘rood’ als stopteken, net als in het verkeer. Thuis staat dan het woord ‘rood’ voor: Stop waarmee je bezig bent, nu moet er direct geluisterd worden. Gebruik dit woord niet te pas en te onpas want dan verliest het snel zijn kracht!

Hart voor je werk en je gezin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.