Ben je al vaak begonnen met opruimen, maar vind je het moeilijk vol te houden? Begin je steeds vol enthousiasme en goede voornemens? En dan merk je opeens dat je al een paar dagen niets gedaan hebt. Eigenlijk had je het niet eens in de gaten. Je denkt: zie je wel ik kan het gewoon niet volhouden. Je bent teleurgesteld in jezelf en je denkt dat je blijkbaar te lui bent of niet genoeg discipline hebt om opruimen vol te houden.

Afgeleid

Het goede nieuws is: het ligt niet aan jou. Je bent niet lui en je hebt geen gebrek aan discipline. Het is iets wat erbij hoort als je aan iets nieuws begint.

Je let even niet op, meestal omdat je wordt afgeleid door een verstoring van je dagelijkse routine. Dat kan heel simpel vakantie zijn. Of de paasdagen. Je kinderen zijn thuis, jij bent lekker vrij en je ontspant heerlijk. Je doet andere dingen. En omdat opruimen nog geen echte gewoonte is, ‘vergeet’ je om het weer op te pakken. Je valt eigenlijk even terug in je oude gewoonte om niet op te ruimen.

De dip

Dat is heel normaal. Je eerste enthousiasme is weggezakt en je denkt dat je wel even kunt ontspannen. Misschien heb je ook even geen zin meer.

En stiekem denk je ook dat het eigenlijk niet zoveel effect heeft. Je hebt nog steeds een hoop spullen en een hoop stapels. Het einde komt maar niet in zicht. Waar doe je het eigenlijk voor?

Dat noemen ze de dip. En die komt vrijwel altijd bij zo’n project. Juist op een moment dat je al even bezig bent, terwijl het einde nog niet in zicht is. Je zit in een soort niemandsland: je bent geen beginner meer, maar je bent ook nog lang niet klaar.

Het is alsof je door een dal loopt: als je achteruit kijkt zie je niet meer waar je begonnen bent. Als je vooruit kijkt zie je ook nog niet waar je heen gaat.

Ik had het ook bij de Loslaatuitdaging*. Mijn voornemen was om 80 voorwerpen los te laten. Na 50 wist ik het even niet meer. Ik was te ver gevorderd om nog enthousiast te zijn over het begin en het einde was nog te ver om te kunnen overzien.

Hoe kom je verder?

Het helpt al om te weten dat die dip komt. Dan hoef je jezelf niets te verwijten. Toch is het daardoor nog niet echt makkelijk om er weer uit te komen. Gelukkig zijn er een paar trucjes:

1. Begin weer met kleine stappen

Zo heb ik het gedaan in de Loslaatuitdaging*: ik ben op zoek gegaan naar een klein en makkelijk iets om los te laten. Zo kun jij ook op zoek naar een kleine opruimstap die je weer kunt nemen. Dat voelt misschien als opnieuw beginnen, maar dat is de draad weer oppakken.

2. Waardeer wat je al gedaan hebt

Kijk even terug en denk aan wat je al hebt gedaan. Dat vergeet je zo snel. Hoe was het een maand geleden of een paar maanden geleden? Was toen je keuken nog een rommeltje en kun je dat nu bijhouden? Was je toen steeds je sleutels kwijt en heb je daar nu een vaste plek voor? Dan ben je nu dus verder dan je was. Dat vergeet je vaak als je alleen kijkt naar wat je nog te doen hebt.

3. Denk aan je doel

Terugkijken helpt, maar vooruit kijken ook. Waarom was je er ook alweer aan begonnen? Wat wil je bereiken met opruimen? Wat kun je straks doen als je opgeruimder bent? Wat zijn de voordelen van opgeruimd leven? Door je daar op te focussen, vind je je motivatie weer terug.

4. Je kunt altijd weer verder gaan

Als je een paar dagen of zelfs weken niet hebt opgeruimd, dan is niet alles verloren. Je kunt altijd weer verdergaan waar je was gebleven. Net zoals een dieet niet mislukt als je een keer een zak drop leeg eet, is je opruimpoging niet mislukt als het even stilligt. Pak het gewoon weer op. Begin vandaag weer met opruimen.

Het mooie is, als je eenmaal door de dip heen bent, dan ga je als een speer. Opeens lijkt alles makkelijk te gaan en doe je zingend je opruimtaak. Geef dus niet op, maar sleep jezelf door de dip. Of roep hulp in van iemand die je er doorheen kan helpen.

*Tijdens de Loslaatuitdaging heb ik 80 voorwerpen losgelaten in 80 dagen. Ik heb daar steeds verslag van gedaan op mijn blog.

Hoe hou je opruimen vol? Overwin de dip

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.