Als je niet teveel met pakjes kookt, maar net als ik zoveel mogelijk lekker zelf klaarmaakt dan is het heel handig en leuk om een eigen kruidentuintje te hebben. Verse kruiden zijn ook heerlijk om thee van te zetten en je hebt er niet eens een tuin voor nodig!

 

KruidentorenKruidentoren

Op een balkon of terras kun je gemakkelijk zelf een kruidentoren maken. Zo’n toren bespaart ruimte en het geeft een leuk effect. Je hebt drie potten van verschillende maten nodig. Zorg dat je de middelste pot ondersteuning geeft zodat deze door het gewicht niet wegzakt. Dat kan door er bijvoorbeeld een (plastic) bloempot omgekeerd onder zetten. Zet kruiden zoals lavendel, rozemarijn en tijm het liefst bovenin, deze kruiden houden niet zo van natte voeten.

Hanging basket met kruidenHanging basket met kruiden

Bij hanging baskets denkt iedereen altijd aan de traditionele baskets met bloemetjes. Maar kruiden hebben het hier ook prima naar hun zin. Hang de basket op een zonnig plekje, het liefst natuurlijk zo dicht mogelijk bij de keukendeur. Een leuk idee is verder om tussen de kruiden ook eetbare bloemen te zetten zoals de Indische kers. Dat geeft wat meer kleur aan de basket. Een groot voordeel in de stad vind ik dat ik zeker weet dat er geen kattenurine op mijn kruiden zit.

Kruiden in blikKruiden “in blik”

Voor kruiden die je in de vensterbank van de keuken neerzet hoef je geen potjes te kopen, maak ze gewoon zelf! Recycle gebruikte blikjes door de label te verwijderen en ze goed te wassen. Je kunt ze natuurlijk versieren door ze bijvoorbeeld te verven en/of maskingtape er op te plakken, maar ik vind ze “kaal” altijd een mooie industriële uitstraling hebben. Het is handig om met een touwtje een label aan het potje te hangen zodat je weet welke kruiden je hebt geplant of gezaaid.

Kistje kruiden op tafelKistje kruiden op tafel

Een prachtige eyecatcher op tafel is een minikruidentuintje. Dit kun je ook gemakkelijk zelf maken door bijvoorbeeld een wijnkistje hiervoor te gebruiken. Zorg er wel voor dat je de binnenkant van het kistje bekleedt met plastic anders lekt het vocht door het hout heen. Tijdens een etentje zou je bijvoorbeeld basilicum erin kunnen planten die de gasten zelf uit hun tuintje kunnen plukken voor over de tomatensalade met mozarella.

Een kruidentuin aan je muurEen kruidentuin aan je muur

Verticaal tuinieren is erg populair aan het worden. Je maakt heel gemakkelijk zo’n verticale tuin met deze Verti-plant zakken die je aan de schutting of muur kunt hangen. Het voordeel hiervan is dat je saaie schutting meteen opgefrist wordt en dat je in een kleine tuin of op een balkon de ruimte optimaal kunt gebruiken. Tussen de kruiden kun je ook sla planten zoals rucola. Die gebruik ik altijd als een soort kruid over pasta of pizza

Deze kruidentuinideeën vind je terug op dit Pinterest board

Vijf originele ideeën voor een kruidentuintje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.