Er zijn maar weinig mensen die intens plezier beleven aan het huishouden. Toch is iedereen het er, met meer of minder spijt, wel over eens dat huishoudelijk werk op den duur onvermijdelijk is. Hoe doe je het op zo’n manier dat het je niet alleen plezier geeft maar zelfs nieuwe inzichten en ontspanning oplevert? Het huishouden als spiritueel pad.

LEVEN OF POETSEN

Je leefomgeving weerspiegelt tamelijk nauwkeurig je geestelijk welzijn. Daarom kun je je huishouden gebruiken als diagnostisch systeem en als therapeutisch model. Wat je in je huis doet, doe je ook met jezelf. Een puinhoop in huis duidt vaak op onrustige tijden in ‘t algemeen. Sla je ferm aan het opruimen, dan ontstaat ook vaak meer zicht op probleemgebieden die je aandacht opslokten en gaat de energie weer stromen.

MINDFULNESS

Juist in drukke tijden kan het heerlijk zijn om eventjes stevig de handen uit de mouwen te steken, bijvoorbeeld als tegenwicht voor gepieker. Doordat je niet direct al je denkkracht nodig hebt voor het heen en weer bewegen van een strijkijzer of dweil is het goed mogelijk om met dit soort werk in een meditatieve staat van rustig handelen te komen. ‘Mindfulness’, zoals het wordt genoemd. Dat is op zich al prettig – zeker als je je daarbij bewust blijft van het feit dat je werkelijk iets zinvols aan het doen bent door je leefruimte schoon en gezond te houden.

MAGISCH HUISHOUDEN

Een andere manier om je met je huishouden te verzoenen is om door te dringen tot de essentie van de huishoudelijke handeling en daar een vertaling bij te zoeken naar een thema in je leven. Bijvoorbeeld: de essentie van meubels reinigen is dat de sporen van gebruik (vlekken, handafdrukken) verdwijnen en het oorspronkelijke uiterlijk van het meubelstuk weer tevoorschijn komt. In welk aspect van je leven ben je zelf, door dagelijks gebruik en gewenning, het oorspronkelijk uiterlijk van iets uit het oog verloren? Hoe ziet je relatie er bijvoorbeeld uit als je de vlekken; woordenwisselingen en onenigheden, wegneemt? Wat is ook alweer de oorspronkelijke aantrekkingskracht van je partner? Door vooraf een levensthema te kiezen, kom je al poetsend op nieuwe inzichten. Je kunt je daarbij zelfs laten inspireren door wat je tegenkomt: hee, een buts in de stoelpoot! Ga je die repareren? Verdoezelen? Negeren? Bijschrijven op je geheime lijstje minpunten dat uiteindelijk leidt tot wegdoen? En wat zijn de overeenkomsten tussen hoe je hiermee omgaat en hoe je met je relatie omgaat? Door een duidelijke keuze te maken: ‘Ik ga de stoel repareren’, bekrachtig je tegelijkertijd op spiritueel niveau het voornemen om aan je relatie te werken en de problemen werkelijk op te gaan lossen. Deze koppeling van een handeling aan een intentie is de basis van ‘magie’ zoals die in veel spirituele stromingen wordt toegepast.

GEBRUIK JE HUISHOUDEN

Wie huishoudelijk werk wil gebruiken om mindfulness te oefenen hoeft ‘alleen maar’ de volle aandacht te richten op de huishoudelijke handeling en alle andere gedachten in het emmertje sop te laten verdwijnen. Het effect kan een heerlijk ontspannen gevoel zijn, een diepe tevredenheid die verder reikt dan de blinkend schoongedweilde vloer.
Wie gaat voor het ‘magisch huishouden’ heeft de keuze: ga uit van het huishoudelijk werk dat gedaan moet worden en kies daar een bijpassend actueel onderwerp uit je leven bij. Of pak een probleemsituatie waar je mee worstelt bij de kop en zoek er een passend huishoudklusje bij. Het uitgangspunt is steeds: wat je in je huis doet, doe je ook in jezelf.

10 tips voor het huishoudelijk werk:

1. Dweilen

Voeg een druppeltje etherische olie toe aan je sopje. Kies zorgvuldig welke stemming je daarmee in je woonruimte wilt brengen en stem de geur er op af. Overdenk tijdens het dweilen van je vloer wat je in de rest van je leven ‘grond onder de voeten’ geeft. Besteed je aan die vanzelfsprekende basisvoorwaarden voldoende aandacht? Je relatie, je financiën, je gezondheid, je vrienden?

2. Ramen lappen

Een vies raam belemmert je zicht op je omgeving. Welke overtuigingen en vooroordelen belemmeren je zelf om open en onbevangen de mensen om je heen waar te nemen? Onderzoek waar de ‘strepen op je denkraam’ zitten en hoe je die zou kunnen weghalen.

3. Was opvouwen

Elk kledingstuk accentueert een bijzondere kwaliteit of eigenschap van jezelf. Het sportieve bloesje hoort net zo goed bij je als de stijlvolle rok. Benoem bij elk kledingstuk welk deel van jezelf het vertegenwoordigt. Die hele stapel gevouwen wasgoed laat zien hoe veelzijdig je bent.

4. Afwassen

‘s Avonds zit je hoofd vol met de herinneringen, oordelen en voornemens die je die dag opdeed. Koppel bewust een gebeurtenis van die dag aan het bord dat je afwast en spoel de opgedane ervaringen er af. Schoon bord. Schone lei. Heldere geest. Deze oefening kan ook terwijl je je afwasmachine in- en uitruimt, maar in drukke tijden is met de hand afwassen toch effectiever.

5. Tafel dekken

Een maaltijd is aangenamer aan een mooi gedekte tafel. Sommige dingen gebeuren nu eenmaal pas als je ze liefdevol voorbereid hebt. Je hebt er geduld voor nodig. Bedenk tijdens het tafeldekken bij welke plannen je op dit moment eerst de voorwaarden moet scheppen voordat ze kunnen plaatsvinden.

6. Spinnenwebben verwijderen

Te veel piekeren haalt al je aandacht naar je hoofd. Haal met een zachte borstel de spinnenwebben uit de hoeken van het plafond en laat daarmee ook je geest weer stofvrij worden. De chinezen zeggen dat je meer energie krijgt als je je hoofd een beetje achterover houdt en inademt door je neus, uit door je mond. Precies de houding die vanzelf ontstaat bij dit klusje.

7. Boodschappen doen

Wat er in je boodschappenkarretje ligt, symboliseert je behoeften van dit moment. Wat haal je je huis binnen van buitenaf? Vooral de boodschappen die je eigenlijk niet nodig had tonen vaak onbewuste verlangens. Kaarsen? Over welk onderwerp zou je je licht eens wat meer moeten laten schijnen? Of hunker je naar gezelligheid? Snoepgoed en koekjes in je kar? Heb je veel troost nodig op het moment? Is er een gezonde manier om je achterliggende verlangens te vervullen?

8. Koken

Om te leven hebben we brandstof nodig. Maar eten geeft ook het plezier van lekkere smaakjes en gezelligheid. Voed je jezelf en je tafelgenoten ook daarmee? Voeg bewust een snufje liefde en aandacht toe aan je soep, bijvoorbeeld terwijl je er een bijpassend kruid in snippert.

9. Bedden opmaken

Een schoon bed biedt je de ideale plek om tot rust te komen. Of om heerlijk onrustig te genieten van je lichaam of dat van je partner. Maak je bed op terwijl je je voorstelt hoe je het wil gebruiken en je zult merken dat dat er beter door zal gaan, wat dat dan ook is. Gebruik je slaapkamer uitsluitend voor rust of voor de liefde; het uitpraten van onenigheid doe je elders.

10. WC schoonmaken

We nemen van alles in ons op. Wat we niet verteren verlaat ons lichaam weer, via de wc. Welke indrukken, lessen, ervaringen, gesprekken en gedachtes zijn op dit moment niet zinvol voor je? Stuur ze tijdens het schoonmaken van je toilet het riool in. Daar kunnen ze nog altijd dienen als mest voor vruchtbaardere ideeën.

Zin & Zen van het huishouden + 10 toepassingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.