Kerstdagen? Moet ik daar nu al aan denken? Sinterklaas is net geweest! Ik hoor het je denken… Prima hoor, dan ren je eind december net als de rest van Nederland met rode konen van de stress door de stad. Blijkt het cadeautje voor je zoon een levertijd van drie weken te hebben, maken alle kerstlampjes kortsluitingop kerstavond (winkels dicht natuurlijk) en krijgt de familie de kerstkaarten half januari in de bus. Of je bereid je een beetje voor op kerst!

Tip 1: Maak een checklist

Maak een lijst van alles- maar dan ook alles- wat je nog moet doen voor de kerst. Inclusief het uitmesten van de logeerkamer voor de gasten. Stel zo min mogelijk uit, je zult zien dat je (op het halen van een kerstboom en boodschappen na) al heel veel nu kunt voorbereiden en regelen. klik hier voor de Decemberchecklist

December checklist 2017
Tip 2: Maak een map

Neem een multomap met tabbladen en doe de checklist voorin. Achter de tabbladen kun je insteekhoesjes doen voor recepten en bijbehorende boodschappenlijsten, folders met leuke cadeau-ideetjes, een mapje voor bonnetjes (want er moet natuurlijk altijd wel iets geruild worden) en printjes van cadeautjes die je via internet hebt besteld.

Tip 3: Maak een behapbaar menu

Kerstdiners veroorzaken de grootste stress. Zal de soufflé niet inzakken, is dat lamsvlees wel gaar? Experimenteren tijdens de kerstdagen is niet handig, zorg dat je alle gerechten minsten één keer eerder gemaakt hebt, zodat je weet wat je te wachten staat. Vul het diner aan met bijgerechten die je makkelijk van te voren kunt maken, zodat je je op de avond zelf niet op drie dingen tegelijk hoeft te concentreren. Om wijnflaters te voorkomen, neem je het kerstmenu mee naar de wijnhandel voor advies.

Tip 4: Koop in bulk

Natuurlijk wil je je kinderen en familie verrassen met een persoonlijk cadeautje. Bedenk nu al wat je wilt geven en haal het bij voorkeur voor de Sinterklaasdrukte al in huis. Voor anderen (je huishoudelijke hulp, de juf) mag het best wat makkelijker; bijvoorbeeld een cadeaubon van een parfumerie, of een lekker flesje olijfolie. Heb je een cadeautje gevonden dat altijd succesvol is? Koop daar dan een aantal van.

Tip 5: Bestel via internet

Wat zou je moeilijk doen, je kunt tegenwoordig bijna alles via internet bestellen! En als je het NU doet heb je alles ruim voor Kerst binnen en kun je het eventueel nog terugsturen ook als het niet bevalt.

Tip 6: Bewaak je agenda als een leeuw

Normaal is je tijd natuurlijk al goud waard, maar in december is het helemaal waardevol. Wees je eigen strenge secretaresse en bewaak je agenda nu al als een leeuw. Als je een goede planning maakt hoef je niet op het laatste moment nog de stad in voor noodaankopen. Zo kun je ook nog een beetje genieten van de kerstsfeer. Plan in december minstens één weekend vrij en onderneem iets leuks in de buitenlucht met je partner/gezin. Zoals een lekkere bos- of strandwandeling of een boottochtje gewapend met dekens en warme chocomelk.

Tip 7: Altijd goed gekleed

Leg een tas met een feestoutfit, hoge hakken en sieraden in de auto. Heren: jasje dasje in jullie geval. En laat alsjeblieft die melige das met dansende rendieren thuis! Als je wat laat bent voor de zoveelste kerstborrel kun je je nu op ieder moment omkleden zonder eerst langs huis te hoeven.

Tip 8: Delegeren kun je leren

Trek in december niet te veel taken naar je toe! Delegeer zo veel mogelijk en bedenk wat je goed kunt voorbereiden. Laat de kinderen postzegels plakken op de kaarten, vraag de gasten het voor- en nagerecht mee te nemen zodat jij je alleen op het hoofdgerecht hoeft te concentreren. Is nog leuker ook.

Tip 9: Gun jezelf wat gemak

Gun jezelf een beetje luxe deze maand. Laat de boodschappen zo veel mogelijk thuis bezorgen door de supermarkt en slijterij, bestel een kerstboom via internet en laat het strijken van de feestkleren voor één keer aan een strijkservice over, dat kost ongeveer een euro per overhemd.

Tip 10: Het hoeft niet perfect

Hooggespannen verwachtingen van de kerstdagen zorgen voor veel stress. Wees niet te streng voor jezelf: het hoeft niet perfect te zijn. Probeer niet iedereen te plezieren en plan voldoende vrije tijd voor jezelf in.

 

10 tips haal de stress uit de kerst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *