De tijd voor het zomerfruit is aangebroken! Het meest bekende zomerfruit is misschien wel het zomerkoninkje, oftewel de aardbei. Hier wat feitjes en tips over aardbeien enn vier lekkere eenvoudige smoothies recepten.

Schijnvrucht

Aardbeien staan in de top vijf van meest gegeten fruitsoorten in Nederland. Maar het is eigenlijk geen vrucht. Aardbeien behoren tot de schijnvruchten. Een vrucht is een schijnvrucht, als naast het vruchtbeginsel en het zaadbeginsel, ook andere plantendelen gaan meedoen met de vruchtvorming. De schijnvrucht bestaat niet enkel meer uit de vruchtwand en het zaad. Andere plantendelen die aan de vruchtvorming meedoen, kunnen zijn: de bloemboden, de kelkblaadjes of de bloeistengel. De pitjes aan de buitenkant van de aardbei zijn eigenlijk de echte vruchten!

Gezond

Wist je dat een portie aardbeien meer vitamine C bevat, dan een even grote portie sinaasappels? Na kiwi’s leveren ze de grootste hoeveelheid vitamine C van alle vruchten. Door 100 gram aardbeien te eten krijg je meer dan 60% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C binnen. Maar naast vitamine C leveren aardbeien ook veel foliumzuur, zelfs het meeste van alle vruchten. En een leuke bijkomstigheid is, dat ze gemiddeld de helft minder calorieën bevatten dan ander fruit! Een bakje aardbeien van 100 gram levert slechts 29 calorieën.

Naast vitamine C en foliumzuur leveren ze nog diverse andere vitaminen en mineralen, die gezond zijn voor het lichaam. Slechts voor een klein aantal mensen zijn aardbeien niet zo gezond. In uitzonderlijke gevallen lokken de dopvruchtjes waar ze letterlijk mee bezaaid zijn een allergische reactie uit. Daar bestaat helaas slechts één remedie tegen: geen zomerkoninkjes meer eten!

Verkrijgbaarheid

Tegenwoordig kun je het hele jaar door Nederlandse (kas)aardbeien kopen. De enige maand waarin er geen Nederlandse verkrijgbaar zijn, is februari. Per jaar wordt ruim 40.000 ton aardbeien geteeld. Vooral in de zomermaanden kun je ze zelf kweken en echte Nederlandse aardbeien uit de volle grond krijgen.

Bewaren

Aardbeien zijn erg teer. Ze kneuzen snel en gaan daardoor schimmelen. Buiten de koelkast (op een koele plek) kun je ze meestal maar een dag bewaren. In de koelkast blijven ze 1 tot 3 dagen goed. Je kunt ze het best bewaren met het kroontje er aan en onafgedekt. Aardbeien zijn ook geschikt om in te vriezen. Dan kun je ze 8 maanden tot een jaar bewaren!

Vier lekkere zomerse aardbeien smoothies

1. Aardbei framboos smoothie:
50 gram aardbeien
50 gram frambozen
100 ml CoolBest Light (Premium Orange)
50 ml magere melk
50 ml magere yoghurt
2 ijsklontjes

2. Meloen-aardbei smoothie:
100 gram meloen
50 gram aardbeien
150 ml magere melk
2 ijsklontjes

3. Aardbei-limoen smoothie:
1 limoen (uitgeperst)
100 gram aardbeien
200 ml karnemelk
enkele druppels (Natrena) zoetstof

4. Aardbei tropical sapje:
100 gram aardbeien
1 limoen (uitgeperst)
100 ml Crystal Clear (zonder koolzuur)
100 ml CoolBest Light (VitaJuice)
2 ijsklontjes

Alle ingrediënten in een blender of keukenmachine samenvoegen. Mengen tot een luchtig geheel ontstaat. In glazen gieten, serveren en lekker genieten maar!

 

Leuke feitjes en tips over aardbeien + een 4 snelle smoothies

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.