De herfst is inmiddels goed op gang gekomen en langzaam komt de feestelijke decembermaand in zicht. Binnenkort is het weer sinterklaas, alhoewel de producten in de winkel doen vermoeden, dat hij er al lang is! En tja, hoe moet je nu omgaan met al dat snoep voor dat heerlijke avondje?

INPLANNEN WAT JE WANNEER EET

In een vorig artikel (Zo raak je de vakantiekilootjes snel weer kwijt) gaf ik de tip om regelmatig te eten (6 keer per dag, 3 hoofdmaaltijden en 3 tussendoortjes), inclusief een overzicht wat je nu op een dag allemaal kan en mag eten om lekker op gewicht te blijven. In dat overzicht stond echter alleen voeding en geen vulling genoemd. En juist vulling is in deze tijd van het jaar extra veel te krijgen. Denk maar aan de pepernoten, speculaas, taaipoppen en marsepein. Ook het eten van vulling op zijn tijd kan geen kwaad, het is maar net hoe je daar mee omgaat. En ook dit kun je weer plannen. Net zoals je je eetmomenten kunt inplannen, kun je ook inplannen wat je wanneer eet. Natuurlijk roept dat direct de vraag op “mag ik dan nooit spontaan iets te snoepen pakken?” Uiteraard moet je af en toe eens iets kunnen pakken, waar je zin in hebt. Door een beetje met beleid inkopen te doen en keuzes te maken, zorg je echter op een eenvoudige manier goed voor je lichaam.

DAAROM HIER 6 TIPS OM OP EEN VERANTWOORDE MANIER OM TE GAAN MET ALLE VERLEIDINGEN IN DEZE TIJD VAN HET JAAR:

  1. Maak een boodschappenlijstje (en houd je daar ook aan!)
  2. Ga liever 1 keer per week naar de supermarkt, in plaats van elke dag.
  3. Koop niet teveel snoepgoed, want je gaat het toch opeten, in plaats van weggooien!
  4. Kies alleen datgene, dat in je top 3 van lekkers staat. Waarom zou je genoegen nemen met je nummer 7, als je dat eigenlijk niet het allerlekkerste vind.
  5. Meestal weet je wel op welke momenten je bv. sinterklaas viert. Bewaar al dat lekkers dan ook speciaal voor die dagen en kies op andere dagen voor een beter alternatief.
  6. Zet al het snoepgoed niet in schaaltjes op tafel. Als dat lekkers jou de hele tijd aanstaart, is de verleiding groot om onbeperkt te gaan snaaien.

Hieronder staan een aantal lekkernijen van sinterklaas met hun calorieën erbij.

Snoepen met sinterklaas
Roomboter amandelstaaf: 475 kcal
Kruidnoot: 430 kcal
Speculaas: 480 kcal
Schuimpjes: 280 kcal
Chocomelk: 80 kcal
Pepernoten: 370 kcal
Chocolade kruidnoten mix: 490 kcal
Mandarijn: 44 kcal
Gevulde speculaas: 400 kcal

En verder, geniet van de momenten, dat je iets lekkers pakt. Fijne sinterklaas allemaal!

Snoepen met sinterklaas!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.