Wie: Marieke Henselmans: is auteur, besparingsdeskundige en moeder van drie grote zonen. Van oorsprong is zij hulpverlener.

Wat: Marieke Henselmans is dé expert op het gebied van vrolijk besparen. Zij schrijft over dit onderwerp columns in het AD, Twittert dagelijks tips op Twitter @Mariekebespaart, werkte mee aan het veelbekeken televisieprogramma Geen cent te makken, werkt samen met het Nibud.

Waar: Zij werkt vanuit huis (dat niet ontoevallig lijkt op het huis op de cover van Vrolijk besparen ) en geeft in heel Nederland lezingen en workshops.

Handige tips om op een leuke manier te besparen?

 • Zet je prioriteiten op een rijtje
  Besparen is niet vervelend als je zélf kiest waar je je geld aan wilt uitgeven. Maak een lijstje met prioriteiten. Als je bespaart op de dingen onderaan de lijst, hou je des te meer over voor de dingen die hoog op je lijstje staan. Dat mogen óók best luxe dingen zijn!
 • Kleine besparingen helpen
  Er zijn twee grote besparingen waarmee je snel veel geld kunt verdienen: stoppen met roken en de auto wegdoen. Maar als je dat niet wilt of kunt, zijn er tal van kleine besparingen, die ook flink kunnen oplopen, juist omdat ze dagelijks terugkomen. In tien jaar tijd verdien je daarmee een klein autootje!
 • Durf te vragen
  Heb je iets nodig? Laat weten dat je het zoekt en heb geduld. Uiteindelijk komt er iemand op je pad die het over heeft!
 • Doe het zelf!
  In plaats van een prijzig doosje croûtons te kopen, kun je ze ook zelf maken van oud brood. Of je kunt een krop sla kopen in plaats van een zak voorgesneden sla. Dat is vaak ook nog eens lekkerder. Kant-en-klaar is 4 tot 40 keer duurder.
 • Hou overzicht
  Maak elke maand een begrotinkje, dat is echt niet tuttig en ouderwets. Uit onderzoek blijkt dat geld niet gelukkig maakt, maar het hebben van overzicht over je financiën wél!

Met welke besparingen kun je snel winst boeken?
Met slim inkopen in de supermarkt, gezond en voordelig koken, met je kledingaankoopbeleid, te veel om op te noemen…

De grootste valkuilen?
Dat je blijft hangen in de bespaarvooroordelen: dat geldzaken moeilijk zijn, dat kleine besparingen niet helpen, dat duurdere producten altijd beter en lekkerder zijn, dat je enorm opknapt van shoppen: allemaal onzin.

Fabeltjes over besparen zijn?
Dat het standaard ten koste gaat van de leuke dingen. Je bespaart juist om te kunnen blijven doen wat jij belangrijk vindt. Besparen is geen doel maar een middel.

Hoe houd je het besparen vol?
Door een bedrag te begroten dat je mag stukgooien als je een ‘schijt-aan-besparen-dag’ hebt, door een bespaarmaatje te zoeken, geïnspireerd te blijven met hulp van leuke boeken en blogs.

Favoriete links of apps?

 • eenvoudigleven.blogspot.nl Teunie doet verslag van haar gezinsleven
 • gratisoptehalen.nl Ongelooflijk wat je daar kunt vinden
 • rechtopgeld.nl Krijg je alle aanvullingen op je inkomen waar je recht op hebt?
 • eyeWally is een gratis app waarmee je uitgaven kunt bijhouden op je smartphone, ik heb meegewerkt aan de ontwikkeling
 • robsbudgetmenus.nl Met wekelijks 28 budgetrecepten met aanbiedingen van de verschillende supermarkten, superwebsite!

Inspirerende boeken?

 • Geluk, The World Book of Happiness met de wijsheid van 100 geluksprofessoren
 • De dikke Bode, meest complete huishoudgids, Emile Bode
 • Dat doen we zelf wel! Eenvoudig leven met Teunie Luijk

Hoe houd je alles onder controle (werk, relatie en huishouden)?
Mijn werk voelt niet als werk, ik ben altijd bezig met leuke dingen. Sinds een paar jaar ben ik kostwinner en doet mijn man meer aan huishouden. Maar koken doe ik zelf, dat vind ik veel te leuk

vrolijk besparenVrolijk besparenDoe het zelf met het hele gezin
In deze tijden van crisis en economische malaise is het belangrijker dan ooit om goed met je geld om te gaan. Marieke Henselmans laat zien in haar boek dat dat ook kan op een leuke en vrolijke manier. Ze leert de lezer eigenwijs om te gaan met geld. En dat wil zeggen: Maak keuzes! Kies waar je je tijd en geld aan uitgeeft en bespaar waar nodig.

Interview met de schrijfster van ‘Vrolijk besparen’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.