Wie: Els Jacobs alias De HuishoudCoach®

Wat: Sinds 2005 adviseer en coach ik als professional organizer huishoudens met veel plezier naar een opgeruimd leven, o.a. via een ‘vliegende start’aan huis, cursussen, workshops, lezingen en de gratis De HuishoudCoach Nieuwsbrief. Ook leid ik nieuwe professional organizers op via de Opleiding tot Professional Organizer voor Particulieren en ben ik licentiegever van Opgeruimd Leven®. Naast mijn werkzaamheden als organizer en trainer schrijf ik boeken over opruimen, time-management, de thuisadministratie en huishouden: Aan de slag met De HuishoudCoach, Vrolijk Huishouden en Grip op de chaos – de zeven sleutels tot opgeruimd leven.

Waar: Samen met man en dochters woon ik in een rustige wijk in Leiden, vlakbij de Kagerplassen.

Vrolijk makende huishoudtips?

 • Maak van je huis een 4-sterrenhotel: trakteer jezelf in het weekend op een heerlijk ontbijtje met broodjes, versgeperste sinasappelsap, gekookt ei en hete koffie.
 • Zeg abonnementen op wanneer het jou uitkomt; laat de aanbieder in kwestie maar voor je uitzoeken wat de opzegtermijn is en op hoeveel nummers van het desbetreffende blad je nog recht hebt. Gemak dient de mens!
 • Zeem de ramen samen met je kinderen: jij aan de binnenkant, zij aan de buitenkant.

Praktische opruimtips?

 • Bewaar spullen waar je ze gebruikt.
 • Geef alles een vaste plek.
 • Maak ‘s avonds een 10-mintenrondje door je huis en ruim zoveel mogelijk op, zodat je de volgende dag met een schone lei kunt beginnen.
 • Zie rommeltjes als uitgestelde beslissingen; vraag jezelf bij elke rommeltje af welke knoop je blijkbaar moet doorhakken en neem meteen een beslissing, dat scheelt bergen troep!

Hoe houd je alles onder controle?
Samenwerken en bijhouden zijn de twee toverwoorden, denk ik, wil je als werkende ouders met kinderen plezier blijven houden in je gezinsleven, werk en huishouden. Mijn man, kinderen en ik hebben een duidelijke taakverdeling, maar springen altijd voor de ander bij als dat nodig is. En we gaan ‘s avonds niet achterover zitten voordat de afwas, ergste rommel en droge was zijn weggewerkt.

Welke klusjes doe je niet graag in het huishouden?
Stofzuigen, dweilen en strijken vind ik ronduit vervelend, maar het sanitair schoonmaken is voor mij absoluut geen straf. Heerlijk om die wastafels en kranen op te poetsen!

Wat zijn je favoriete huishoudgadgets?
De huis-, tuin- en keukenspulletjes die ik echt niet zou willen missen zijn:

 • Mijn onverslijtbare keukenschaar (een must voor ieder huishouden).
 • Franse blikopener (zo’n kleine zonder handvaten, reuze handig!).
 • Opbergkoker voor plastic zakken (eindelijk geen rondzwervende tasjes meer).

Handige links?

 • www.bel-me-niet.nl: nooit geen irritante telefoontjes van verkopers en marketeers meer tijdens het avondeten.
 • www.gebruikershandleiding.com: tienduizenden handleidingen van allerhande apparaten op een rijtje!
 • www.kennisring.nl: zeer informatieve, betrouwbare consumentensite over gezondheid, zorg, werk, geld en juridische zaken.

Welke boeken lees je graag?
In mijn vrije tijd verslind ik stapels romans en thrillers, en ook over professional organizing en coaching raak ik niet uitgelezen. Mijn favoriete boeken in de laatste categorie zijn:

 • Organiseren van binnen naar buiten van Julie Morgenstern
 • Opgeruimd leven met ADHD van Judith Kolberg & Kathleen Nadeau
 • Opgeruimd huis: alles op z’n plek van A tot Z door Donna Smallin

Wat mag er in het huishouden beslist niet ontbreken?
Gezelligheid! Een opgeruimd huis is tenslotte geen doel maar een middel: een middel om te kunnen genieten van alles wat er echt toe doet in je leven!

 

Vrolijk huishouden – Doorbreek de dagelijkse sleur met De HuishoudCoach®
Is huishouden saai, vervelend en geestdodend? Welnee!!! Stap in de wondere wereld van het 21e eeuwse huishouden. Laat je verrassen door alle leuke en vrolijkmakende tips en ideeën in dit boek van professional organizer Els Jacobs, alias De HuishoudCoach.

Hopelijk haal je nuttige tips uit dit interview en laat je je er anders door inspireren om het boek ‘Vrolijk huishouden’ eens te lezen of je te abonneren op de nieuwsbrief via www.huishoudcoach.nl.

Interview met de schrijfster van ‘Vrolijk huishouden’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.