Het Nieuwe Werken helpt. Om de balans tussen privé en werk beter op orde te krijgen. Zeggen ze. De voorstanders dus. Dat zijn over het algemeen de mensen die het al op orde hadden.

HNW: JE PERSOONLIJKHEID UITVERGROOT

Nu krijgen ze de ruimte om het nog beter op orde te krijgen. In die zin legt het Nieuwe Werken een vergrootglas over een persoonlijkheid. Was je al lekker georganiseerd, wordt je dat nog meer. Was je al heel goed in staat om te plannen, kun je nog beter gaan plannen (want je mag het meer zelf gaan bepalen). En: was je al een chaoot, dikke kans dat dat stukje van je persoonlijkheid ook uitvergroot wordt. Niemand die er nog op let als je er een bende van maakt. Of wat dacht je van uitstelgedrag, ook een fijne in het kader van zelfsturing: hoe meer ruimte uitstellers ervaren om uit te stellen des te groter de kans dat ze die ruimte ook met beide handen aangrijpen.

WERKEN OF IETS ANDERS

Neem nu bijvoorbeeld Els; leuke baan, dito kinderen en ook nog een man, een tuin en een hond. Stel je voor: een willekeurige doordeweekse ochtend. Els is aan de beurt om de kinderen naar school te brengen. Het is namelijk haar thuiswerkdag. Heel fijn, vindt ze dat. Niet reizen, gewoon lekker thuis, de kindertjes die komen lunchen. Heel fijn, dus. En als ze dan thuis komt van de kinderen naar school brengen, kan ze zelf bepalen wat ze gaat doen: werken of iets anders.

NOG EVEN NAAR DE BAKKER

Vaak is het dat laatste, want de hond moet uit, om maar eens wat te noemen. Dus de hond gaat uit. En dan met de hond even doorlopen naar de markt, want die is er altijd op maandagochtend. Dat is fijn. Want dan kan Els direct de groenten en fruit voor de komende week halen. Als ze dan thuis komt met de boodschappen, heeft ze nog net tijd om even naar de bakker te gaan voor vers brood voor als de kinderen komen lunchen. Dan fietst ze ook nog even langs de slager, want ze is dan toch in de buurt. En als ze daar dan toch is kan ze ook best even langs haar moeder om te horen hoe zij het weekend gehad heeft. En als ze dan thuis komt, komen de kinderen om te lunchen. Werk, ja, daar is ze wel mee bezig. In haar hoofd. Die klussen die daar maar rondzingen, de deadlines die er vandaag zijn…

PERSOONLIJKE EFFECTIVITEIT

Els hield het een tijdje vol. Nu heeft ze een andere baan. Dichtbij huis. Ze is nu eenmaal effectiever als ze in een omgeving komt waar collega’s zijn. Waar gewerkt wordt. Waar geen honden zijn die uitgelaten worden. Of kinderen die thuis komen lunchen. Voor sommige mensen heeft persoonlijke effectiviteit dus alles te maken met rollen die niet voortdurend in elkaar over lopen of om de 5 minuten wisselen. Els heeft het prima naar haar zin. En de kinderen, haar man, de hond en de tuin ook.

Uit de Organizing agenda

Het Nieuwe Werken helpt….of toch niet?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.