Het geheim van een goed ingericht, functioneel huis is eigenlijk heel simpel: verdeel je huis in verschillende ruimten met elk hun eigen functie(s) en blijf heer en meester door in elke ruimte alleen die spullen te bewaren, die er daadwerkelijk met plezier worden gebruikt.

1. Bewaar je spullen alleen als je ze echt gebruikt!

Wist je dat in de meeste huishoudens pakweg 70 procent van de inboedel nooit wordt aangeraakt, laat staan gebruikt? Duld daarom alleen spullen in je huis die je blij maken en verban de rest naar de kringloopwinkel bij je in de buurt.

2. Bewaar je spullen alleen waar je ze gebruikt.

Waarom zou je nodeloos heen en weer hollen? Zet de strijkplank in de kamer waar je blouses en overhemden opbergt en bewaar nieuw printpapier /in je studeerkamer. Hoe dichter een voorwerp zich bij de plek van gebruik bevindt, hoe makkelijker en sneller jij je huishoudelijke taken afhandelt! Deel je huis daarom in activiteitenzones in, en verdeel je spullen conform die zones: succes gegarandeerd!

Bewaar je spullen alleen waar je ze gebruikt

3. Bewaar spullen alleen per soort of activiteit.

Soms kan het handiger zijn om alle spullen die je rondom één activiteit gebruikt bij elkaar op te bergen, en bijvoorbeeld je vaste sportoutfit in een sporttas of zwemspullen in een zwemtas te bewaren. Zo ben je binnen een minuut klaar voor vertrek.

4. Bewaar spullen alleen IN je kasten.

Iedereen komt weleens in de verleiding om spullen onder het bed te schuiven of op en achter kasten te bewaren. Mooier worden je spullen er niet van en je huis schoonmaken wordt zo ook een stuk lastiger. Maak schoon schip en bewaar spullen alleen in je kasten; dat oogt een stuk rustiger, maakt opruimen eenvoudiger en scheelt bergen stof en schoonmaaktijd.

5. Bewaar spullen uitsluitend op een vaste plek.

Spullen zijn er uiteraard om gebruikt te worden, maar worden je tot last als ze na gebruik niet worden teruggelegd en een zwervend bestaan gaan leiden. Maak de drempel om op te ruimen voor jezelf zo laag mogelijk door elk voorwerp in huis een vaste, logische plek te geven. Zo bespaar je kostbare tijd en creëer je als bonus meteen extra ruimte in je hoofd.

Extra tip: Zet spullen voor de kringloop na afloop van je opruimactie meteen in de kofferbak van je auto of stop ze in je fietstassen. Zo heb je een goede stok achter de deur om ze zo snel mogelijk weg te brengen!

Uit de Homeplanner

5 vuistregels voor een goed ingericht huis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.