Een vaas verse bloemen op tafel, je geniet er volop van. Maar binnen de kortste keren liggen er blaadjes naast de vaas en laten de bloemen hun kopjes hangen. Balen! Maar wist je dat je dit kunt voorkomen? Acht tips om ze langer fris en mooi te houden.

1. Zorg voor een brandschone vaas

Ook bloemen houden van een schone omgeving. Dus zorg ervoor dat de vaas brandschoon is voor je de bloemen erin zet. Bacteriën in de vaas kunnen de levensduur van jouw bloemen aanzienlijk verkorten. Die bacteriën ga je te lijf door de vaas schoon te maken met chloor. Vul de vaas met lauwwarm (30 graden) water en voeg ook een druppeltje chloor toe. Zo geef je bacteriën geen kans om de stelen aan te tasten. Je bloemen zullen je dankbaar zijn!

2. Schuin afsnijden

De bekendste tip: de stelen schuin afsnijden. Neem er de tijd voor, want kwetsbare bloemen blijven echt veel langer goed wanneer je ze nogmaals schuin afsnijdt, nadat je ze hebt gekocht. Je hebt ook speciale bloemensnijders, voor het geval je liever niet met een keukenmesje wil stuntelen.

8 x tips om langer van je bos bloemen te genieten

3. Blad weghalen

Zorg ervoor dat er geen bladeren in het water hangen. Daardoor ontstaan bacteriën in het water.

4. Goed schikken

Je koopt een bos bloemen en in de winkel ziet-ie er perfect uit. Precies zo wil je de bos ook in je vaas hebben. Maar zo gemakkelijk is dat nog niet. Wat je het best kunt doen: zet de stelen één voor één en kruislings in de vaas. Begin met blad, ga verder met de lange, zware bloemen en eindig met de lichte bloemen. Je zult zien dat de bos veel voller is wanneer je het op deze manier doet. En daar houden we van!

bloemen schikken

5. Zorg goed voor je bloemen

Bloemen zijn best veeleisend, wist je dat? Ze zijn nogal gevoelig voor klimaatomstandigheden. Wanneer ze op de tocht staan, zullen ze niet lang leven. Plekjes bij de verwarming of in direct zonlicht zijn ook funest. Wil je alles uit je bos bloemen halen? Zet ze dan ‘s nachts op een koele plek.

6. Houd het water in de vaas goed in de gaten!

Het water kun je het beste om de drie à vier dagen verversen. Wanneer het water een beetje troebel wordt, moet je het eerder vervangen. Ook hier geldt weer: maak de vaas eerst schoon met water en chloor. Vul vervolgens met lauwwarm (30 graden) water en een drupje chloor. Je zult zien dat je bloemen een stuk langer én mooier blijven staan.

maak de vaas eerst schoon met water en chloor

  7. Afstand houden van fruit

Een echt instagrammable plaatje: een steigerhouten eettafel, gedecoreerd met een groot veldboeket en een schaal verantwoord fruit. Leuk, maar de bloemen doe je er geen plezier mee. Bij sommige soorten gerijpt fruit zoals bananen, tomaten, appels , kiwi’s, perziken, nectarines en peren komt ethyleen vrij. Dit gas zorgt ervoor dat de bloemen sneller verwelken. Het fruit maar even verhuizen naar het aanrecht dus.

8. Slappe bloemen weghalen

Het liefst wil je eeuwig van een bos bloemen genieten, maar soms gaat een bloem verwelken of wordt de steel een beetje slijmerig. Zijn ze dan opgegeven? Nee hoor, dat hoeft niet. Haal de slappe bloem wel meteen uit de vaas, anders verspreiden de bacteriën zich naar andere bloemen. De onfortuinlijke bloem niet meteen in de groenbak gooien! Als je opnieuw een stuk van de steel afsnijdt en deze in een apart vaasje water zet, bestaat de kans dat hij weer helemaal opleeft.

Slappe bloemen weghalen

Met bovenstaande tips ga jij zeker langer genieten van je bos vrolijkheid op tafel. Heb jij nog aanvullende tips? Laat het zeker even weten in de reacties.

8 x tips om langer van je bos bloemen te genieten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.