Meestal gebruik je verse kruiden alleen maar voor het koken. Bieslook gaat bij mij bijvoorbeeld door de kruidenboter en peterselie door de soep of over de aardappelen. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden te bedenken voor verse kruiden! Ik heb allerlei kruiden in potten en bakken op mijn terras staan en zo heb ik altijd wat voorhanden. Je kunt er namelijk heerlijke dingen mee maken.

1. THEE

Muntthee is de meest bekende kruidenthee. Je kunt munt het beste in een bak zetten of in een afgeschermd stukje van je tuin. Dit kruid heeft namelijk de neiging erg te gaan woekeren. Zelf heb ik een kleine vijver met watermunt. Deze is ook prima geschikt voor muntthee. Een lekkere variant op de gewone muntthee kun je maken door in een pan met ongeveer
1,5 liter water
2 kaneelstokjes,
4 kruidnagels en
4 pimentkorrels (allspice) toe te voegen.
Een minuutje laten koken en daarna de munt erbij gooien en nog 5 minuten laten trekken: Spicy!

Wil je in de zomer een lekkere frisse thee dan is citroenmelisse een aanrader. De plant doet het zelfs geweldig in half schaduw en groeit uitbundig. Door er regelmatig de toppen uit te knippen voorkom je dat de plant gaat bloeien. Daarna worden de bladen namelijk minder zacht en smaakvol. Zoals de naam het al zegt smaakt thee van citroenmelisse naar heerlijk frisse citroen.

2. LIMONADE

Rozemarijn is één van mijn favoriete kruiden. Afgelopen jaar attendeerde iemand mij erop dat je er ook heerlijke limonade mee kunt maken. Dat heb ik meteen geprobeerd en wat is dat lekker!

Voor de siroop:
• 1 kopje suiker
• 1 kopje water
• 3 rozemarijntakjes
• 5 citroenen (sap)
• 1 citroen voor garnering

Breng langzaam 1 kopje water met de suiker en de rozemarijn aan de kook. Roer goed zodat het suiker goed oplost. Laat het een half uurtje afkoelen, daarna haal je de rozemarijntakjes eruit.
Vervolgens pers je de citroenen uit en voeg je het sap toe aan de siroop. Doe de siroop in een limonade dispenser of karaf, schenk er de hoeveelheid water en ijsblokjes bij die je lekker vindt.

3. GEURZAKJE VOOR IN DE DROGER

Als je een frisse geur aan je kleding wilt geven zonder doekjes voor in de droger aan te schaffen? Maak dan een speciaal kruidenzakje voor in de droger. Je kunt hiervoor ook een oude sok gebruiken waar je een stevige knoop in legt! Vul een zakje met lavendelbloemetjes en rozemarijn en doe er eventueel nog wat drupjes essentiële lavendelolie bij. Elk zakje kan zo’n 10 keer gebruikt worden. Knijp voor gebruik nog even in het zakje zodat de geur extra goed loskomt.

4. DECORATIEF

Kruiden zijn mooie planten die het prima doen in een vaas. De boeketjes staan zelfs in een glas al mooi. Het voordeel is ook nog dat het een heerlijke geur verspreiden in je kamer. Ik gebruik zelf vaak tijm vooral wanneer deze in bloei staat. Deze combineert prachtig met allerlei bloemetjes uit je tuin zoals de goudsbloem.

Als je het zonde vindt van je kruiden omdat je ze liever in je gerechten wilt gebruiken dan kun je het volgende doen. Knip een aantal kruiden uit je tuin en zet ze in een vaasje. Je kunt er een paar dagen van genieten, want de kruiden blijven zeker nog wel een week goed. Gedurende de week gebruik je kruiden op uit je boeket. Zo geniet je dubbelop en heb je bovendien bijna altijd bloemen in je huis staan en het kost je bijna niks!

5. EXTRACT

Kruidenextracten worden vaak gebruikt om de gezonde eigenschappen van kruiden te concentreren en te bewaren. Maar dit is ook een goede manier om smaak en geur te bewaren. Zo kun je lavendelextract gebruiken om je warme bad een heerlijke geur te geven, maar het smaakt ook heerlijk als extra smaak door koekjes, slagroom, ijs of cocktail. Ditzelfde geldt voor muntextract.

Dit geconcentreerde goedje kun je gemakkelijk zelf maken:
Vul een goed gereinigde pot met lavendel of munt dat je even tussen je handen hebt gerold om de oliën los te maken. Giet daar vervolgens wodka overheen totdat de kruiden overdekt zijn. Sluit de pot goed af en laat deze ergens ongeveer 4 weken koel staan. Giet het daarna door een zeef in een flesje en je kunt het jarenlang gebruiken!

Deze kruidenideeën vind je terug op dit Pinterest board

Wat te doen met verse kruiden? 5 ideeën

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.