Herken je dat ook als moeder? Je wilt graag uit die spagaat tussen je werk & privéleven en meer balans in je moederrol. Lees dan de 10 inspirerende en waardevolle tips om je Meer in balans, Anders moeder of Minder gestrest te voelen.

1. Plan genoeg me-time in!

Eén van de dingen die we allemaal graag willen als moeder, is meer me-time. Meer tijd voor jezelf. Even lekker op de bank een boek lezen of je favoriete tijdschrift. Misschien wil je wel beginnen met sporten of meditatie. Of ben je al langer aan het dromen van een weekendje weg met een vriendin. Realiseer je dat het tijdens me-time draait om jóu. Dat niks moet, maar dat je iets doet waar jij energie van krijgt, waar je rustig van wordt of … (vul zelf maar in). Tijd om actie te ondernemen!

2. Zet de automatische piloot wat vaker uit

Als moeder heb je het behoorlijk druk. Je rent van hot naar her: kinderen brengen en/of halen van school of opvang, naar je werk, boodschappen doen, huishouden, koken, kinderen naar bed brengen, afspraak met familie en vrienden, sporten, etc. Je zit in een soort maalstroom en zet je automatische piloot aan, zodat het je allemaal niet te veel moeite en nadenken kost. Maar … dat betekent wel dat je maar weinig tijd hebt om te relaxen, om even helemaal te ontspannen en te genieten. Kan jij je nog een moment voor de geest halen waarin je je helemaal relaxt voelde? Waarin je genoeg rust en ruimte in je hoofd had, waardoor je volledig ontspannen was? Hoelang is dat geleden …?

3. Steun elkaar als moeders

Het opvoeden zou een stuk makkelijker worden als wij moeders niet tegenover, maar naast elkaar gingen staan. Als een soort ‘soul sisters’ in de opvoeding! Probeer zelf eens zonder vooroordelen en zonder meteen je advies klaar te hebben, te luisteren naar een andere moeder. En stel eens een open vraag, zodat je haar verder kan helpen met haar probleem zonder dat je meteen jouw ‘ongevraagde adviezen’ geeft.

4. Word een goedgenoegmoeder!

Wees eens minder perfectionistisch: niet alles hoeft tot in de puntjes geregeld te zijn. Of het nu gaat om dingen op het werk of thuis. Je hoeft niet te streven naar 120%, minder is ook goed. Misschien 90%? Probeer het eens een tijdje uit en onderzoek bij jezelf hoe je je hieronder voelt.

5. Leef mindful in de ‘mamazone’

Je hebt soms dagen dat je super gestrest bent en dat je niks kunt hebben: van 5 minuten te laat komen op je werk of op school/opvang raak je al in paniek, laat staan dat je vrolijk kunt blijven kijken na het vele huilen van je kind tijdens zijn middagslaapje. Hoe kun je hier anders mee omgaan? Door een bewustere moeder te worden. Bewuster van alles wat er om je heen gebeurt en je daar niet meteen druk om te maken, maar het mindful te accepteren zoals het is.

6. Maak een lijstje met energiegevers

Als je naar je energiebalans kijkt en je ziet dat die altijd doorslaat naar de negatieve kant ‘dat je dus moe bent’ dan wordt het tijd om te kijken naar wat jou energie geeft. Wat zijn de dingen die je leuk vindt, de zogenaamde energiegevers. Dáár krijg je energie van! Dat kan van alles zijn: van sport tot muziek luisteren of van een saunabezoek tot een boswandeling. Hoe meer dingen je doet die je energie geven, hoe meer je aankunt en hoe makkelijker je jouw doel (bijvoorbeeld sporten of etentje) kan bereiken.

7. Zeg vaarwel tegen je schuldgevoel

Welke moeder verzucht nu niet eens: “Ik doe het ook nooit goed!”. Vooral als je voor het maken van belangrijke keuzes staat. De keuzes die we voor onze kinderen moeten maken, kunnen lastig zijn. Want iedere moeder (en vader) wil dat het goed gaat met haar kind. Stel jezelf de vraag wat je belangrijk vindt in de opvoeding van je kinderen. Welke waarden wil jij in het leven aan je kinderen overdragen? Als je daar duidelijkheid over hebt, zal je schuldgevoel ook verminderen. Daar waar je voor staat, draag je uit. Je voelt je zekerder, waardoor je twijfels afnemen.

8. Erken je vele ambities en talenten

Het woord ambitie kan een negatieve bijklank hebben. Veel mensen denken meteen aan ‘het doorstoten naar de top met het nodige ellebogenwerk’. Natuurlijk kun je de ambitie hebben om in jouw bedrijf of organisatie aan de top te werken. Of met je bedrijf bij de top 3 van jouw specialisme te horen. Maar als je kijkt naar de betekenis van ambitie, dan heeft dat vooral te maken met de erkenning van je talenten. Als werknemer, moeder, in je persoonlijke (kennis)ontwikkeling, als ondernemer, in de maatschappij, als sporter, als vrijwilliger, spiritueel, etc. Je kunt dus vele ambities hebben op verschillende terreinen! Waar ben jij goed in? Wat wil jij bereiken? Laat jezelf zien en wees trots op je talenten!

9. Denk niet te snel dat je tekort schiet als moeder!

Vergeet het idee dat je er altijd ‘moet’ zijn voor je kinderen! Dat je hun leven volledig onder controle moet of kunt hebben. De recente opvoedingsidealen kunnen bijdragen aan het gevoel dat je al gauw tekort schiet als moeder. Het doel van de opvoeding is anno 2011 ‘een gelukkig en geslaagd kind afleveren’ en dat leidt er toe dat we heel erg bewust aan het opvoeden zijn. En vooral wij ‘als moeder’ voelen ons verantwoordelijk voor het ‘eindresultaat’. Probeer die verantwoordelijk wat meer te delen: met je partner, de oppas, je ouders, de opvang. Zo kun je zelf makkelijker omgaan met dat gevoel van tekort schieten. En dat is niet alleen goed voor jou, maar op den duur ook voor je kinderen.

10. Vind jouw eigen balans in het leven

Realiseer je dat ieder gezin, iedere moeder en iedere dagindeling anders is. Laat je dus niet gek maken door wat andere moeders vertellen, wat je in de bladen of op internet leest en wat de media jou wil laten geloven. Maak keuzes die op dit moment goed voelen en passen bij jou en je gezin. Het gaat erom dat júllie de juiste balans vinden, met elkaar. Praat erover met je partner of een andere stabiele persoon in je leven. Kijk naar wat je écht belangrijk en waarde(n)vol vindt, ‘laat wat ballen los’ zodat je ‘er minder in de lucht hoeft te houden’ en maak dan jouw eigen balans op.

Tags:
10 MAMtips voor meer balans in je moederrol

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.