Boodschappen gedaan, dan wil je de producten toch zo lang mogelijk vers houden? Maar waar kun je ze het beste opbergen en hoe goed koelt je koelkast? En de houdbaarheidsdatum op producten geldt alleen zolang de verpakking nog dicht is. Hieronder een overzicht van de meeste producten, hoe, waar en hoeveel dagen je ze het beste kan bewaren, eenmaal geopend of zonder houdbaarheidsdatum.

SLIM KOELEN EN BEWAREN:

Hoe koud?

De koelkast verlaagt de temperatuur van producten en vertraagt daardoor het natuurlijke bederfproces. Controleer met een koelkastthermometer of de koelkast koud genoeg is. De temperatuur moet maximaal 4°C zijn. Bewaar onderin op de koudste plek: vlees, vis, etensresten, gebak, soep en vleeswaren. Bovendien kunnen er zo geen sappen uit het vlees of de vis op andere producten lekken. Warmste/minst koude plek is de koelkastdeur, de groentela en boven in de kast.

Veel boodschappen op te bergen?

Stel de koelkast tijdelijk iets kouder af wanneer je veel ongekoelde spullen in de koelkast zet.

Zet eten en drinken snel terug in de koelkast

Laat de koelkast niet onnodig lang open staan en zet producten, zoals vleeswaren of een pak melk, meteen na gebruik in de koelkast terug.

Ontdooi je vlees niet op het aanrecht

Laat vlees niet ontdooien op het aanrecht, op de verwarming, in de zon of in warm water, maar leg het afgedekt op een bord of schaal in de koelkast. Houd rekening met een ontdooitijd van minimaal 24 uur in de koelkast. Spoel na het ontdooien het resterende vleessap weg. Ontdooien in de magnetron kan ook als het gaat om kleinere stukken vlees want een groot stuk vlees zal in de magnetron op de ontdooistand van buiten al garen, terwijl de binnenkant nog bevroren is. Bereid vlees uit de magnetron dan wel direct na het ontdooien.

Op kamertemperatuur!

Haal vlees en vis voor het bakken uit de koelkast. Laat het een half uur afgedekt buiten de koelkast op temperatuur komen. Zo wordt het bij het bakken gelijkmatiger en sneller gaar. Dep vochtig vlees of vis eerst droog met keukenpapier.
Apart bewaren?
Tomaten, bananen, appelen en kiwi’s geven veel ethyleen vrij. Bewaar ze in een aparte schaal of bak. Vooral komkommers, broccoli, aubergines, prei en koolsoorten zijn voor ethyleen gevoelig waardoor ze sneller bederven.

Eerst afkoelen, dan in de koelkast

Heb je een lekker gerecht gemaakt en is er nog wat over voor de volgende dag? Laat het warme gerecht dan binnen een uur afkoelen in kleine porties of zet de pan in een bak ijskoud water voor je het afgedekt in de koelkast zet.

Sneller rijp?

Als je een mango of peer sneller rijp wilt hebben, verpak je ze samen met een banaan of tomaat in een papieren zak.

IN DE KOELKAST MAXIMAAL 4°C:

Groenten

1 dag: gesneden groenten
2 dagen: andijvie, bleekselderij, champignons, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, rode bieten(gekookt), sla, snijbonen, spinazie, spitskool, venkel, zeekraal
3 -5 dagen: doperwten, maïs
5 dagen: broccoli, peulen, taugé, tuinbonen, worteltjes
1 week: artisjok + asperges (gewikkeld in een vochtige doek), boerenkool, radijs, spruiten, tuinkers
7-10 dagen: bloemkool, witlof
2-3 weken: prei, zuurkool

Fruit

1-3 dagen: zacht fruit (aardbeien, bessen, bramen, frambozen), dadels
3-5 dagen: abrikozen, druiven, kersen, perzik, rijpe kiwi’s
2 weken: appel, kiwi

Vlees en kip

1 dag: gehakt, hamburgers, slavinken
2 dagen: fricandeau, kip, kalfsvlees, lamsvlees, rollade, rosbief, rundvlees, varkensvlees
3-4 dagen: gebakken en gebraden vlees

Vleeswaren

dezelfde dag: filet amèricain
2 dagen: fricandeau, rosbief
4 dagen: boterhamworst, casselerrib, gebraden gehakt, gekookte worst, Gelderse worst, ham, kipfilet, leverkaas, (smeer)leverworst
1 week: bacon, cervelaatworst, ontbijtspek, rookvlees

Vis

1 dag: garnalen, rauwe mosselen
1-2: dagen magere vis (rauwe kabeljauw, schol, tonijn), vette vis (makreel, rauwe zalm), gekookte mosselen, zoute haring
2 dagen: gebakken vis (lekkerbek, kibbeling), gerookte vis (zalm, makreel, paling)

Zuivel

3 dagen: chocolademelk, melk, slagroom, vla
4 dagen: drinkyoghurt, karnemelk, kwark, yoghurt

Boter, kaas & eieren

3: dagen geraspte kaas, plakken kaas
4 dagen: zachte kaas (brie, camembert)
7dagen: gekookt ei, smeerkaas, stuk jonge of jong belegen kaas
2 weken: boter, stuk belegen of oude kaas
4 weken: verse eieren, halvarine, margarine

Overige

1 dag: gebak met slagroom, huzarensalade, eiersalade
2 dagen: vlees, vis, en groenten uit blik* of glazen pot, bereide soep, kant- en- klaar maaltijden, restjes van warme maaltijden
3 dagen: vruchtensap en frisdrank met vruchtensap, appelgebak, vlaai zonder slagroom
7 dagen: vruchten uit blik* of glazen pot
4 weken: augurken, jam, olijven, zilveruitjes
3 maanden: cocktailsaus, fritessaus, knoflooksaus, mayonaise
9 maanden: barbecuesaus, curry, tomatenketchup

* Geopende blikken: Nooit bewaren, de bliksmaak kan in het voedsel trekken. Bewaar restjes in een bakje maar niet langer dan 2 dagen.

KOELE EN DONKERE KELDER/KAST 12-15 °C:

Groenten

5-7 dagen: aubergines, courgettes, komkommer, paprika, tomaten
2 weken: kool (rode of witte), savooiekool, schorseneren
3 weken: knolselderij
4 weken: rode biet (zonder loof), uien
6 weken: koolraap, winterwortel

Fruit

3-4 dagen: avocado, bananen, meloen, nectarine
5-7 dagen: ananas, mango, lychee, peer
1 week: mandarijn
1-2 weken: grapefruit, sinaasappel

 

Uit de Homeplanner
Bron: www.voedingscentrum.nl

Eten: slim koelen en bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *