Keeltjes, oftewel raapstelen zijn weer verkrijgbaar. Veel mensen verwerken de raapstelen in een stamppot, maar je kunt er meer mee. Daarom dit keer wat meer informatie over deze ‘vergeten’ groente.

VERGETEN GROENTEN

Vergeten groenten is een verzamelnaam van een hele serie groenten die vroeger veel geteeld en gegeten werden, maar die langzamerhand in de vergetelheid zijn geraakt. Voorbeelden hiervan zijn pastinaak en schorseneren en ook de raapstelen horen hierbij. Op de markt en in groentewinkels kom je deze groenten nog wel tegen, in de supermarkt is dat minder vaak het geval. En dat is jammer, want onder andere raapstelen zijn supergezond!

GEZOND

Raapstelen zijn het jonge blad van meiknolletjes en zien er uit als langwerpige blaadjes met knapperige steeltjes. Je kunt ze wel vergelijken met jonge spinazie of rucola. Raapstelen bevatten echter veel meer ijzer dan spinazie! Verder krijg je met raapstelen veel bètacaroteen binnen en vitamine C. Bètacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A.

VERKRIJGBAARHEID

Raapstelen zijn slechts een korte tijd verkrijgbaar van Nederlandse bodem. Alleen in de periode van maart tot juni kun je raapstelen kopen. Ze worden los of in een bosje verkocht. De raapstelen moeten fris van kleur zijn (groen) en natuurlijk knapperig vers.

BEWAREN

In de koelkast kun je raapstelen maximaal een dag of 3 bewaren. Dit doe je het best in een open plastic zak. Gekookte of geblancheerde raapstelen kun je invriezen. Dan zijn ze ongeveer een jaar houdbaar, tenminste bij een temperatuur van -18 graden!

GEBRUIK

Raapstelen kunnen in alle gerechten verwerkt worden, waarvoor je normaal spinazie gebruikt. Ook in een salade of een soep kun je deze vergeten groenten prima verwerken. Ook roerbakken is een prima optie.

Frisse salade met raapstelen voor 2 personen:

Ingrediënten:
• 1 bosje raapstelen
• 1 appel (friszuur)
• 1 rijpe avocado
• handje walnoten
• 50-75 gram geitenkaas
• naar smaak honingdressing of balsamicoazijn als dressing

Werkwijze:
• Maak de raapstelen schoon (worteltjes verwijderen) en was ze. Goed uit laten lekken.
• Snijd de appel, het vruchtvlees van de avocado en de geitenkaas in stukjes.
• Verdeel de raapstelen over de borden, verdeel alle ingrediënten en garneer met de walnoten en de dressing.

Eet smakelijk!

Raapstelen bevatten echter veel meer ijzer dan spinazie!

Wat ga jij eten? Keeltjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.