Moeder en ‘zen zijn’ lijken misschien moeilijk met elkaar te combineren. ‘Het opruimen van gevallen kruimels van mij dochter is de enige reden waardoor ik soms op de grond zit’, vertelde een moeder mij ooit. ‘Voor mediteren heb ik echt geen tijd!’, was haar boodschap. Begrijpelijk en herkenbaar, voor bijna alle moeders denk ik.

KLEINE LEERMEESTERS

‘Zen’ zijn houdt echter veel meer in dan mediteren op een kussen. Even stil staan bij wat er is kan op verschillende manieren. Mama’s hebben hun kleine ’leermeesters’ gewoon in huis. Want kinderen kunnen dit van nature goed; zen zijn. Niet gehinderd door besef (en de druk) van tijd, treden zijn het leven onbevangen tegemoet.

In onze haast en al het ‘moeten’ kiezen we er vaak voor om onze kinderen mee te trekken in ons ritme. Terwijl de andere optie ons juist zoveel kan brengen. Kinderen dagen je uit mee te gaan in hun verwondering, tot het loslaten van de ‘to do’ lijstjes en alle gedachten over wat mis ging en nog beter kan… En wij hebben de keuze, op ieder moment weer, om dit te zien en met hen mee te gaan.

BALANS IN HECTIEK

Ga eens mee op de ontdekkingstocht van je kind en laat je oordelen en gedachten even voor wat ze zijn. Bekijk de dingen om je heen een keer met een andere bril; misschien kun je kiezen voor verwondering?! Of neem eens de andere route naar je werk of de supermarkt. Je zult zien dat het verfrissend werkt en je helpt om de drukte los te laten.

Even stil staan zorgt voor balans in de hectiek. Niet de mail checken terwijl je zoon je een vraag stelt over zijn huiswerk. Of telefoneren terwijl je een spelletje speelt met je dochter. Kies in plaats daarvan voor het bewust richten van je aandacht. Ik weet zeker, daar krijg je gelijk wat voor terug. En wat is er mooier dan de glimlach van een kind?!

RUIMTE IN JE AGENDA

‘Zen Mama zijn’ kan starten met en dankzij je kind. En je hebt er profijt van gedurende de hele dag. Je zult merken dat het ruimte geeft. In je hoofd, in je agenda en nog veel meer. Het veranderen van onze automatische patronen is niet eenvoudig, daarin ligt dan ook de uitdaging.

Maar het principe van Zen Mama zijn is best simpel. Adem in, adem uit. Doe even je ogen dicht en sta stil bij wat er is. Welke gedachten, welke gevoelens en welke emoties? Soms ontdek je dat er rust is. Op andere momenten voelt het juist helemaal niet fijn. Alles verandert van moment tot moment, dus ook dat gevoel. En het kan bijna altijd. Ook nu! Het is een kwestie van ‘doen’ om Zen Mama te ‘zijn’.

Tags:
Zen Mama Zijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.